Pred vrati so prazniki, ko bo zadišalo po pripravi različnih priljubljenih prazničnih jedi.
Toda vse jedi za zdravje niso ravno najboljša izbira, pravi Elizabeth Klodas, certificirana kardiologinja, avtorica in ustanoviteljica klinike za preventivno kardiologijo v Minnesoti. Delila je nekaj živil, ki se jim v prazničnih dneh raje izogne.
Česa kardiologinja nima na prazničnem jedilniku?
1. Jajčnega likerja
Med pijačami, ki so čez praznične dni morda nekoliko bolj priljubljene, se nahajajo različni likerji. Kardiologinja opozarja, da gre pri likerju za pijačo, ki vsebuje veliko kalorij in je po vsebnosti polna holesterola, nasičenih maščob in sladkorjev. »Ko gre za zdravje srca in zlasti za uravnavanje holesterola, je to najslabša pijača, ki jo lahko pijete,« dodaja.
Ne spreglejte:
- Mamljiva, toda slaba za odpornost: 8 živil, ki oslabijo imunski sistem
- Kako vzljubiti hrano, ki je ne marate? 7 nasvetov, ki vam bodo v pomoč
- 7 najbolj zdravih oreščkov, ki bi jih morali uživati vsak dan
2. Žemljic in kruha
Na marsikateri praznični pogostitvi se nahajajo tudi žemljice in razni prigrizki s kruhom. Toda na žalost jih večina vsebuje prazne kalorije in natrij. »Razne navadne žemlje, hlebčki in kruh so polni natrija, ki lahko zviša krvni tlak,« razkriva Dr. Klodasova.
3. Prigrizkov pred večerjo
»Tudi prigrizki prigrizki pred večerjo so običajno kalorični in razmeroma revni s hranilnimi snovmi,« dodaja kardiologinja. Priporoča, da se tovrstnih prigrizkov pred glavno jedjo raje izogibajte in prihranite prostor za jedi, ki imajo na splošno več in boljše hranilne snovi.
4. Mešanja alkoholnih pijač
Četudi alkohol na splošno ne slovi kot dobra izbira za zdravje, si ga marsikdo privošči predvsem v prazničnem času. Toda kardiologinja svetuje, da z njim ne pretiravate, če si ga že privoščite.
Predvsem se izogibajte mešanju pijač, ki imajo dodatne negativne posledice na srce in ožilje. Med njimi so povečano tveganje za motnje srčnega ritma, poslabšanje holesterola in višji krvni tlak. Zaradi veliko dodanih sladkorjev pa so prava kalorična bomba.
5. Prazničnih piškotov
Kot zadnje živilo, ki se ga kardiologinja čez praznične dni izogiba pa so tudi praznični piškoti. Pravi, da je dobro prenehati jesti, ko ste po večerji oziroma po obroku siti, pa četudi so sladice videti božansko. Tudi sicer priporoča, da se sladkarije zauživajo v zmerni količini.
Kaj namesto tega uživa v prazničnih dneh?
Kardiologinja pravi, da čeprav se izogibaa mešanju pijač, prigrizkom pred večerjo in piškotom, uživa vsa živila, ki jih v družini tradicionalno pripravljajo za praznovanje božiča.
»Pri nas to vključuje pečenko, različne zelenjavne priloge in vrsto sladic. Toda namesto pečenke z zelenjavo imam zelenjavo s pečenko. Namesto polne porcije vsake sladice si privoščim polovico ali, bolj običajno, četrtino porcije, da lahko uživam v vsem.«
Zima je vrhunec sezone za agrume, zato si še posebej ob praznikih privošči pomaranče, klementine in mandarine. Ne le zaradi okusa, temveč tudi zaradi dodatnega vitamina C, ki je koristen v hladnejših mesecih.
Vir: eatthis.com
Bonus video: Kako tudi v času praznikov poskrbeti za uravnotežene obroke?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?