Nimate kvasa? 2 trika, kako spečete slasten kruh tudi brez tega

29. 3. 2020
Deli
2 / 2
Nadya Spetnitskaya | Unsplash

KRUH Z DROŽMI

Idejo za pripravo smo poiskali na www.metropolitan.si, kjer je postopek za pripravo predstavila Anita Šumer, mojstrica peke z drožmi.

PA POGLEJMO NAJPREJ, KAJ DROŽI SPLOH SO IN KAKO JIH PRIPRAVITE SAMI DOMA

Droži so nadomestek za kvas, navadno iz ržene moke in vode, ki nastaja ob počasni fermentaciji zmesi.

Postopek sicer vzame nekaj časa, je pa kruh lažje prebavljiv ter ima več za telo dostopnih hranil in mineralov. Zato vam ne bo žal, da si boste vzeli čas.


TAKO PRIPRAVITE DROŽI …

Za pripravo boste torej potrebovali moko in vodo.

· Najboljša je ekološka moka iz mlina, pravi Anita Šumer. Ržena – iz te so droži najhitreje pripravljene -, primerna pa je tudi polnozrnata pšenična.
· Voda naj bo filtrirana ali postana čez noč. Klor namreč ubija kvasovke in bakterije.

Prvi dan:

· V kozarcu zmešajte 20 g ržene moke in 20 g vode. Kozarček pokrijte in pustite stati na pultu.
· Da bodo začele kvasovke hitreje delati, zmes dva- do trikrat na dan mešajte po minuto.

Drugi dan:

· Ponovite postopek. Dodajte 20 g moke in 20 g vode ter dobro premešajte. Pustite počivati in dva- do trikrat na dan mešajte po minuto.

Tretji dan:

· Zdaj bi zmes že morala narasti. Dodajte 30 g moke in 30 g vode. In dva- do trikrat na dan mešajte po minuto.

Četrti dan:

· Odvzemite polovico vsebine (uporabite jo lahko v drugem receptu, denimo za pripravo palačink).
· Nato spet ponovite postopek: dodajte 30 g moke in 30 g vode, ne pozabite na mešanje.

In tako jih hranite še vsaj tri dni (30 g moke, 30 g vode, mešanje).

Pred vsako peko droži še enkrat nahranite.

KAKO SHRANITE DROŽI

Ko jih ne uporabljate, jih shranite v hladilniku, vendar jih prej nahranite. Ko so droži enkrat aktivne, lahko v hladilniku preživijo tudi več mesecev. Če jih hranite v hladilniku, jih pred ponovno uporabo nekajkrat nahranite, da jih spodbudite k delovanju.

Če se v hladilniku preveč zakisajo, odvzemite vsaj polovico (jo uporabite kje drugje) in preostanek dobro nahranite. Droži bodo dobro vzhajale vaš kruh, če bodo žive in lepo mehurčkaste.

Tako, kvas imate pripravljen.

Za recept za peko kruha z drožmi pa kliknite na povezavo: www.metropolitan.si/prosti-cas/tako-specete-kruh-brez-kupljenega-kvasa-a-z-aktivnimi-drozmi