V njej je obilo vitamina C, kalcija, kalija in vlaknin, listi niso v nobeni obliki užitni.
iz pecljev delamo kompot, sok ali marmelado, v Ameriki in na Švedskem rabarbaro uporabljajo tudi kot sladkarijo, in sicer v obliki mehkih palčk, obdanih s sladkorjem.
Rabarbara je nizkokalorična zelenjava, 100 gramov vsebuje le 13 kalorij, protirakavo delovanje rabarbare naj bi bilo intenzivnejše, če jo uživate pečeno, zato jo pred zaužitjem 20 minut pecite v pečici, zaradi antibakterijskih lastnosti je rabarbara odlična za lokalno zdravljenje poškodb, odrgnin in vreznin, saj preprečuje celo okužbe s stafilokoki.
Rabarbarini mafini
Sesekljani mandlji za sladko grizljanje
Za 12 kosov potrebujete
• 450 g rabarbare
• 300 g moke
• 3 žličke pecilnega praška
• 1 zvrhano žličko natrona
• 30 g sesekljanih mandljev
• 1 ščepec soli
• 150 g margarine
• 180 g sladkorja
• 1 zavitek vaniljevega sladkorja
• 3 jajca
• 3 žlice pomarančnega soka
• 3 žlice mleka
Priprava
Rabarbaro očistite, jo oplaknite in jo zrežite na majhne koščke. V model za mafine namestite papirnate modelčke. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).
V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, natron, sesekljane mandlje in ščepec soli. V drugi skledi penasto zmešajte margarino, sladkor, vaniljev sladkor, jajca, pomarančni sok in mleko. Suhe sestavine primešajte mokrim in hitro zgnetite testo. Primešajte še rabarbaro. Testo porazdelite po pripravljenih modelčkih in mafine pecite od 20 do 25 minut. Z zobotrebcem lahko preverite, ali so pečeni. Po koncu peke jih vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo. Po želji jih lahko posujete še s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: 50 minut.
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa