Obedi in obredi Pomurja: Šunka, pečena v medu, postrežena z bučnim pirejem

28. 9. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Obedi in obredi Pomurja: Šunka, pečena v medu, postrežena z bučnim pirejem (foto: Profimedia)
Profimedia

Med v tem receptu poskrbi, da je slan prekajen okus šunke še lepše zaokrožen.

Nageljnove žbice, zapičene v kožo, ji nadenejo žlahten priokus, ki se imenitno ujame z bučnim pirejem za prilogo. Čeprav je šunka v naših krajih velikonočna jed, se tako odišavljena dobro obnese tudi v božično-novoletnem času, sploh če se nam napoveduje večja družba, le količino bučnega pireja primerno prilagodimo velikosti omizja.

Potrebujemo (za 12 oseb): 

  • 1 celo šunko brez kosti (3–4 kg)
  • 1 žlico poprovih zrn 
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlico nageljnovih žbic
  • 3 žlice temnega medu
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • količine za pire za 4 osebe 
  • 1 kg oranžne buče
  • 50 g masla
  • sol
  • muškatni orešček

    Ko postrežemo:
  • sveže nastrgan hren

Priprava:

Prekajeno šunko najprej skuhamo: položimo jo v primerno velik lonec, dolijemo toliko vode, da je vsa pokrita, dodamo cela poprova zrna in lovorjev list ter pristavimo. Med blagim vretjem kuhamo približno uro in pol, da se dobro pregreje, tako ali tako jo bomo še pekli. Lonec s šunko odstavimo in počakamo, da se ohladi.

Pečico razgrejemo na 180 stopinj Celzija. Mlačno šunko vzamemo iz vode, osušimo s papirnato brisačo in položimo na desko. Približno 2 dl vode od kuhanja šunke prihranimo. Z ostrim nožem jo mrežasto zarežemo po vrhu, kot vidimo na sliki: kožo zarežemo le toliko, da se med peko lepše zapeče in bo medena glazura lažje pronicala do mesa. Na presečiščih mrežastega vzorca v šunko zapičimo nageljnove žbice.

V majhni kozici pri zmerni vročini razpustimo med, ki smo mu dodali kis in nekaj žlic tekočine od kuhanja šunke. Ko se zmes poenoti v gosti sirup, polovico glazure razporedimo po šunki. Pečemo 1 uro, potem šunko spet premažemo s preostalo glazuro in pečemo še 15 minut. Pazimo, da se glazura preveč ne zažge, po potrebi temperaturo v pečici prilagodimo.

Medtem ko se peče šunka, se lotimo bučnega pireja. Bučo lahko bodisi skuhamo nad soparo bodisi jo spečemo v pečici ali pa skuhamo v majhni količini vode. Kuhano bučo pretlačimo z vilicami, zabelimo z maslom in začinimo z muškatnim oreščkom. Rezine medene šunke ponudimo z bučnim pirejem in sveže nastrganim hrenom ter po želji s kozarcem lokalnega rdečega vina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord