Obravnavamo jo kakor plevel, v resnici pa ima TA rastlina številne zdravilne učinke

Obravnavamo jo kakor plevel, v resnici pa ima TA rastlina številne zdravilne učinke (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Čeprav jo obravnavamo kot plevel, je v resnici polna koristnih hranil, ki pripomorejo k zdravju...

Navadni tolščak (Portulaca oleracea) je trdovraten "plevel", ki se ga težko znebimo. Na vrtu se rad pojavi pod paradižnikom, ko se enkrat naseli, pa ga je težko odstraniti.

V resnici pa tolščak predstavlja brezplačno hrano, ki bo pripomogla k vašemu zdravju in bo vaše telo napolnila s pomembnimi hranili.

Nešteto pozitivnih učinkov na telo

Navadni tolščak predstavlja pravo zakladnico pomembnih hranil, ki pripomorejo k zdravju. 

  • Vsebuje veliko vitamina E, vitamina A in vitamina C, ki pripomorejo k močnejšemu imunskemu sistemu ter pravilnemu delovanju celotnega telesa;
  • Je prava zakladnica omega-3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter prispevajo k normalnemu delovanju možganov;
  • Vsebuje tudi magnezij, kalcij, železo, kalij, fosfor in mangan. To so vsi pomembni elementi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje in optimalno zdravje;
  • Izboljšuje prebavo in lahko pomaga lajšati zaprtje;
  • Lahko pomaga pri težavah s sečili;
  • Deluje protiglivično in protimikrobno;
  • Uporablja se tudi pri odpravljanju kožnih težav, kot so akne ali luskavica.
Kako uporabljati navadni tolščak?

Rastlino prepoznate po mesnatih listih in rumenih cvetovih. Ker po obiranju hitro začne izgubljati svojo hranilno vrednost, je najbolje, da jo uporabite čim prej.

Navadni tolščak ima precej nevtralen okus, zato se obnese v različnih jedeh. Z njim lahko popestrite solato ali pa ga uporabite v juhah, enolončnicah, rižotah, umešanih jajcih ter drugih specialitetah. Lahko ga tudi spečete v pečici in ga uporabite kot zdravo prilogo.

Seveda pa je pomembna tudi previdnost: v kolikor niste prepričani, če imate na vrtu navadni tolščak, se pred uživanjem posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo potrdili, da gre resnično za to rastlino. Tudi v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom. 

Vir: danas.rs

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, katera živila delujejo pomlajevalno, kakšne prehranske dodatke izbrati zase, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Celotni epizodi prisluhnite tukaj: