Bazilika je značilna začimba italijanske kuhinje in nepogrešljiva pri jedeh iz paradižnika. Odlično pa se poda tudi k testeninam, solatam in rižotam. Pripravili smo nekaj odličnih receptov z baziliko.
Solata capresse
Sestavine za 2 osebi:
- 2 velika mesnata paradižnika
- 2 mocareli (po 100 g)
- 1 žlica bazilikinega pesta
- 1 žlička olivnega olja (po potrebi)
- sol, poper
- lističi sveže bazilike
- balzamični kis
Priprava:
Paradižnik operite, osušite in zrežite na tanke kolute. Mocarelo odcedite in zrežite na enako tanke kolute kot paradižnik. Paradižnik in mocarelo izmenično naložite na krožnik, da se prekrivata kot strešniki. Začinite ju s soljo in sveže zmletim poprom.
Pesto po potrebi razredčite z malo olivnega olja in z njim premažite rezine paradižnika. Solato okrasite z lističi bazilike in jo pokapljajte z malo balzamičnega kisa.
Breskova juha z baziliko
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g zrelih breskev
- 500 ml pomarančnega soka
- sok ½ limone
- 1 žlička breskovega likerja
- 1 žlička limonske bazilike
- sladkor v prahu
Priprava:
Breskve za nekaj trenutkov položite v vrelo vodo. Na cedilu jih prelijte z mrzlo vodo in jih olupite. Sadeže razpolovite, jim odstranite koščico in jih sesekljajte. Dve tretjini breskev in pomarančni sok zmeljite v pire. V pire vmešajte limonin sok in breskov liker. Juho postavite v hladilnik za približno 1 uro.
Pred serviranjem ji dodajte sveže sesekljano baziliko in preostale breskve. Juho po okusu osladite s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Zraven se prileže napol stepena smetana. V globok krožnik denite malo smetane, čez nalijte juho in z vilicami malo pomešajte.
Pesto iz bazilike
Sestavine:
- 2 šopka bazilike
- 100 g parmezana v kosu
- 2 stroka česna
- 100 g pinjol
- sol, poper
- 100 ml kakovostnega olivnega olja
Priprava:
Baziliko oplaknite in osušite ter z vejic potrgajte liste. Parmezan naribajte, česen pa olupite in ga na grobo sesekljajte. V električni mešalnik denite baziliko, parmezan, česen in pinjole. Vse skupaj zmeljite v gosto pasto.
Postopoma prilijte olivno olje in vse zmeljite v kremast in gladek pesto. Pesto naložite v majhne kozarčke in ga prelijte z olivnim oljem. V hladilniku ga lahko hranite približno dva tedna. Pesto se odlično poda k testeninam in mesu.
Preberite tudi Bazilika - uravnava krvni sladkor in tlak.