Odločila se je, da bo vsak dan jedla pokovko. Ne boste verjeli, kaj se je zgodilo

16. 8. 2023
Deli
Odločila se je, da bo vsak dan jedla pokovko. Ne boste verjeli, kaj se je zgodilo (foto: Profimedia)
Profimedia

Novinarka portala The Healthy je en teden vsak dan jedla kokice in bila presenečena nad tem, kaj se je zgodilo.

Čeprav gre običajno za manjše porcije, imajo prigrizki lahko velik vpliv na naše zdravje.

Če si med obroki privoščimo recimo sadje, s tem telesu zagotovimo dodatne vitamine, minerale in antioksidante. Po drugi strani pa lahko s pretirano predelanimi živili, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob, škodimo telesu in celo pripomoremo k kopičenju odvečnih kilogramov.

Kaj pa pokovka? Preverite, kako ta prigrizek vpliva na zdravje.

Kako kokice uživati na zdrav način?

Nutricionistka Kelly Krikhely je za portal The Healthy povedala, da je pokovka v resnici lahko del uravnotežene prehrane, obenem pa je lahko izjemno uporabna v kulinariki.

"Ni nujno, da kokice uživamo kot samostojen prigrizek. Uporabimo jih lahko tudi kot del različnih jedi," pojasnjuje Kelly.

Kako pa poskrbeti, da bodo kokice vključene v prehrano na čim bolj zdrav način?

Skrivnostna enota policije, ki se je znašla na očeh javnosti: kaj vse dela CVZ

Pri sami pripravi pokovke je ponavadi težava v tem, da uporabimo veliko maščobe. Zato strokovnjakinja svetuje, da smo pri pripravi zmerni z uporabo maščob ter da izbiramo "zdrava olja", kot je denimo oljčno ali avokadovo olje.

Kelly obenem svetuje, da kokice obogatimo z beljakovinskimi živili in tako poskrbimo, da prigrizek postane bolj hranilen. Dodamo jim lahko denimo lahki sir ali skuto.

Še ena težava pokovke pa je ta, da jo navadno uživamo pred televizijo. Če gledamo zanimiv film ali nanizanko, bomo manj pozorni na to, koliko pojémo in najverjetneje bomo zaužili več hrane, kakor običajno. Strokovnjakinja zato priporoča, da pred uživanjem kokic pojémo nekaj sadja, da smo že delno siti takrat, ko pričnemo s pokovko.

Kaj se zgodi, če vsak dan uživamo pokovko?

Kot že omenjeno, je novinarka en teden vsak dan uživala pokovko in opazovala, kaj se dogaja z njenim telesom. Pričakovala je, da bo pridobila kakšen kilogram ali pa da bo imela težave s prebavo, a se je na njeno presenečenje zgodilo ravno obratno.

Novinarka je namreč opazila izboljšanje prebave. "Moja prebava je ob uživanju pokovke postala bolj redna," je zapisala. Ob tem je dodala, da imajo kokice v resnici precej vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavo.

Dodala je še, da je pokovka potešila njeno željo po ogljikovih hidratih, zaradi česar je slednje uživala v manjših količinah pri drugih obrokih.

Ključ je v zmernosti

Novinarka ob tem dodaja, da je kokice uživala v zmernih količinah in da je skozi dan poskrbela za čim bolj uravnotežene obroke. Kokice so torej lahko slastna pika na i, vendar je ob tem pomembno, da poskrbimo za zdrave osnove.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"