Mnogi si v hladnejših dneh radi občasno privoščijo vročo čokolado.
Z vami tokrat delimo posebno recepturo za čokoladno razvajanje, ki ni zgolj v poslastico, temveč se ponaša tudi s skrito zdravilno sestavino, ki pomaga pri prehladu.
Aromatična vroča čokolada ob ingverju vsebuje tudi posebno sestavino, imenovano kuzu. To je škrobni izvleček japonske korenine, ki je v kulinariki znan kot gostilo jedi, v zdravstvene vidiku pa kot pomoč oziroma domače zdravilo proti prehladu, povišani telesni temperaturi, alergijam, ob težavah s prebavo in celo ob stranskih učinkih mačka, če ste prejšnji večer preveč pogledali v kozarec.
Kuzu je sicer mogoče kupiti v vseh bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano, toda, če ga ne najdete, ga lahko nadomestite z običajnim škrobom ali škrobom tapioke.
Kaj potrebujete za slastno in zdravilno vročo čokolado?
- 300 ml ovsenega ali drugega rastlinskega mleka
- 1 žlica kakava v prahu,
- 1 žlica javorjevega sirupa ali sladila po izbiri,
- 1 žlica ingverjevega soka (dobite ga tako, da naribate ingverjevo, korenino in iztisnete sok),
- 1 čajna žlička kuzuja.
Priprava:
Segrejte mleko in mu dodajte kakav, javorjev sirup in ingverjev sok. Kuzu raztopite v malo hladne vode in ga vmešajte v vročo čokolado. Potem na nižji temperaturi kuhajte še minuto ali dve, oziroma dokler se ne prične gostiti. Napitek je pripravljen in za nameček ga lahko postrežete še potresenega z malo suhega ingverja ali kakava.
Uživajte v napitku!
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.
Prisluhnite mu tukaj: