25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Dejstva o čokoladi

Dejstva o čokoladi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 6. 2014

Pa poglejmo, zakaj ni slabo, sem in tja, pojesti malo čokolade.

  • Vsa čokolada je narejena iz plodov kakavovca (drevo), ki raste v tropskem pasu – do 20 stopinj južno in severno od Ekvatorja. V enem sadežu je lahko 30 do 50 semen v velikosti mandlja, različnih odtenkov rožnato vijoličastih barv.
  • Blagodejne in zdravilne učinke kakava so poznali že Maji in Azteki. Kakavovec je bil zanje sveto drevo, zaradi blagodejnih in hranilnih učinkov kakava na telo pa si je prislužil celo ime hrana bogov. Azteki so celo verjeli, da je vir modrosti.
  • Kakavova zrna v nepredelani obliki vsebujejo veliko rudnin, in sicer železa, magnezija, kroma, fosforja, kalija, cinka in bakra. Bogata so z vitamini skupine B, vitaminoma C in vitamin E ter aminokislinami, predvsem triptofanom in anandamidom, ki pomagata sproščati hormon sreče serotonin, ta vzbuja občutke ugodja in sreče, ter endorfine, ki blažijo bolečine.
  • Zaradi velike vsebnosti kakava je najbolj zdrava temna čokolada. Za temne čokolade štejemo tiste, ki imajo 55 ali več odstotkov kakavovih delcev. Temna čokolada ima manjšo kalorično vrednost. Čeprav je po okusu nekoliko bolj grenka, ima veliko bolj poln okus, zato se je tudi hitreje nasitimo.
  • Mlečna čokolada vsebuje 20 odstotkov in več sladkorja kakor temna čokolada.
  • Zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada, vendar pazite, pretirano uživanje ima ravno nasproten učinek.
  • Najbolj zdrava so surova kakavova zrna, saj se med procesom kuhanja odlične lastnosti kakava delno uničijo. Mlečna čokolada ni tako zdrava, saj dodajanje mleka in mlečnih izdelkov kakavu zavirajo lastnosti kakava in preprečujejo absorpcijo hranil v telo.
  • Čokolada je polna antioksidantov, za katere zdravniki trdijo, da varujejo in godijo našemu telesu. Dejstvo je, da imata temna čokolada in kakav več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino. Redni jedci temne čokolade lahko čutijo vpliv na svoje srce, imajo nizek krvni pritisk in nizek nivo slabega holesterola.
  • Vonj čokolade dvigne možganske valove, ki poskrbijo, da smo bolj sproščeni.
  • Ženske v povprečju pojejo kar dvakrat več čokolade kot moški.
  • Nemški zdravniki so v raziskavi dokazali, da temna čokolada pomaga tudi pri visokem krvnem tlaku. Pri tistih, ki so jo v zmernih količinah uživali 18 tednov, so opazili, da se je visok pritisk znižal brez pridobivanja telesne teže.
  • Temna čokolada vpliva na naše razpoloženje, saj vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki delujejo kot poživilo, ter serotonim, ki je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki daje občutek ugodja.
  • Neka švedska raziskava, narejena leta 2011, je pokazala, da ima ženska, ki na teden poje 45 gramov temne čokolade, 20 odstotkov manj možnosti, da doživi kap, kot ženska, ki na teden poje le 9 gramov hrane bogov.
  • Temna čokolada je bogata z vlakninami, ki vam dajejo občutek polnosti, zato jo boste posledično manj pojedli.
  • Temna čokolada je dobra tudi za vašo kožo. Antioksidant flavonoid, ki ga je največ v temni čokoladi, ščiti kožo pred UV-žarki.
  • Najslavnejši ljubimec vseh časov, Benečan Giacomo Cassanova, je čokolado uporabljal za afrodiziak.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri