OKUSNO: Riž, pa ne v rižoti!

12. 2. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Ker je riž sestavina, ki jo lahko najdemo v vsakem gospodinjstvu, naj vam bo v navdih za pripravo kakšnega nevsakdanjega recepta.

1 / 2
Osebni arhiv

RIŽEV PUDING S SADJEM

Sestavine:

• 100 g lepljivega riža (sticky rice ali sushi sticky rice)
• 400 ml kokosovega mleka
• 1/4 žličke soli
• 3 + 1 žlica kokosovega sladkorja (sladkor po želji)
• zrel mango

Priprava:

Lepljiv riž namočimo v vodi za 1 uro, da se lupina riža omehča. Po namakanju riž dobro speremo, stresemo v lonec, prilijemo 2 dl vode in pokritega s pokrovko kuhamo na srednji jakosti 15 minut.

Odpremo pločevinko kokosovega mleka, z žličko poberemo gosto kokosovo maso, tako da v pločevinki ostane večinoma kokosova voda. Zlijemo jo v manjšo kozico, dodamo 3 žlice kokosovega sladkorja in sol ter na nizki temperaturi kuhamo 5 minut, da se sladkor raztopi, vendar tekočina ne sme zavreti.

Ko je riž kuhan, ga prelijemo z vročo kokosovo tekočino, premešamo in pustimo pokrito, da riž vpije vso kokosovo tekočino.

Gosto kokosovo maso v kozici počasi segrevamo in ji dodamo žlico sladkorja, da se raztopi. Topla kokosova krema je pripravljena za prelivanje riža.

Mango olupimo in narežemo na več manjših kockic, ostanke pa zmiksamo v gladek mangov pire.

Sestavljanje sladice: riž razdelimo na štiri dele, vsak del riža napolnimo v manjše skodelice in okoli nadevamo mangov pire, prelijemo s toplo kokosovo kremo, dodamo sveže narezan mango in na koncu še listke sveže mete.

Recept je prispevala Jasmina, avtorica bloga Hitro in zdravo (www.hitroinzdravo.si).