Orada v soli

21. 6. 2013
Deli
Orada v soli (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kako pripraviti odlično orado v soli?

Potrebujete:
  • 1 kg orade
  • 1 kg grobo mlete morske soli
  • vejico rožmarina
  • 2 stroka česna
Priprava:

Oradi očistimo luske in drobovje ter jo operemo. V ribo dodamo strok stisnjenega česna in vejico rožmarina.

V pekač natresemo grobo mleto sol tako, da preplastimo dno. Ribo položimo na sol in jo pokrijemo z alufolijo ter damo za 30 minut v peč, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj.

Ko je riba spečena, jo previdno vzamemo iz pekača, ji olupimo kožo in pripravimo file. Ribo serviramo s tržaško omako in koščkom limone.

Blitva s krompirjem je vedno prava izbira, zelo lepo se prileže tudi na koščke popečen hrustljavi krompirček s korenjem. Ohlajen sivi pinot je osvežilen, prileže se tudi lokalno dalmatinsko vino.

Sol v pekaču se na barki sme uporabiti večkrat. Sol tudi izredno nevtralizira vonj po počeni ribi.

Recept je iz knjige Morsko prase, mornarjev priročnik, kuharica in pesmarica, ki je kot darilo priložena julijskemu Playboyu. Poiščite ga v najbližji trafiki.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek