Orehe si privoščite v zmerih količinah

Orehe si privoščite v zmerih količinah (foto: shutterstock) shutterstock
9. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Jedrca orehov so odličen vir energije zaradi vsebnosti maščob, torej jih lahko uživamo za zdravje – a le v zmernih količinah, da ne preobremenijo prebave.

Oreščkovo-čokoladna tortica

Sestavine:

Za spodnji del:

  • 50 g mletih mandljev
  • 50 g mletih orehov
  • 50 g mletih lešnikov
  • 50 g mletih indijskih oreščkov
  • 1/2 žličke cimeta
  • sok 1/2 limone
  • 60 g masla
  • 2 žlički vaniljeve esence
  • 4 žlice meda
  • 3 jajca

Za čokoladni preliv:

  •  3 žlice medu
  • 50 g kokosovega masla
  • 50 g masla
  • 30 g kakava

Za posip:

  • 30 g grobo mletih lešnikov

Priprava:

Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg. Najprej zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo sok limone, rumenjake, stopljeno maslo, vaniljevo esenco in med ter premešamo do gladke mase. Dobljeno maso počasi vmešamo v sneg beljakov ter damo v pečico na 180 stopinj za 20 do 25 minut. Ko se naredi rahlo rjava skorjica, jo vzamemo iz pečice. Pustimo, da se nekoliko ohladi, ter med tem naredimo čokoladi preliv. Na nizkem ognju stopimo kokosovo maslo, navadno maslo, kakav in med. Premešamo, in ko dobimo gladko maso, jo prelijemo na prvi sloj tortice. Posipamo še na grobo mlete lešnike. Pustimo počivati v hladilniku (približno 15 min), da se čokoladni preliv strdi.

Recept je prispevala Ana Budin (Zdrava kuhalnica) za spletno stran Malinca (www.malinca.si), kjer boste našli polno shrambo zdravja in preizkušenih receptov zdravih jedi.

Špageti z bučkami in orehi

Sestavine:

  • 1 bučka (narezana na trakove)
  • 1 strok česna, zdrobljen
  • 50 g zdrobljenih orehov
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • sol
  • poper
  • 250 g špagetov

Priprava:

Zavremo vodo, solimo in skuhamo špagete al dente. V ponvi raztopimo maslo in dodamo bučke, česen in orehe. Začinimo s soljo in poprom. Kuhamo na srednje močnem ognju in mešamo občasno. Ko postanejo trakovi bučke mehki in špageti kuhani, vse skupaj premešamo in postrežemo.

Recept je prispevala Anja – avtorica bloga DearKitchen (dearkitchen.net), ki želi z lepimi fotografijami in okusnimi recepti, ki so hkrati hitri, preprosti in dostopni, vegansko kuharijo približati vsejedcem.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri