"Postna" panada za cvrtje: ne vpija olja, a je okusnejša od drobtin in jajc

11. 3. 2025
Deli
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Tako lahko panirate svoja najljubša živila brez jajc in drobtin.

Ocvrto meso ali zelenjava, kot so bučke in jajčevci, postreženi s pomako, krompirčkom in sezonsko solato, veljajo za eno najbolj priljubljenih kosil. Toda v obdobjih cerkvenih postov, ko uživanje mesa, jajc in mlečnih izdelkov ni dovoljeno, se pogosto soočamo z dilemo – kako panirati zelenjavo, da bo enako okusna kot tista, pripravljena s klasično mešanico jajc, moke in drobtin?

Odgovor je preprost! S tem receptom si boste zagotovili hrustljavo, zlato skorjico, ki ne vpija olja in je hkrati neverjetno okusna. Poleg zelenjave jo lahko uporabite tudi za cvrtje rib – le količino kurkume prepolovite in dodajte sladko mleto papriko za boljši okus.

Sestavine:

  • 150 g koruznega škroba
  • 50 g koruzne moke
  • 1 čajna žlička kurkume
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 100 ml gazirane vode

Priprava:

  1. V skledi zmešajte koruzni škrob, koruzno moko, sol, kurkumo in pecilni prašek ter vse sestavine dobro premešajte. (Če pripravljate ribe, osnovni mešanici odvzamite ½ čajne žličke kurkume in dodajte ½ čajne žličke sladke mlete paprike)
  2. V suho mešanico povaljajte kuhano zelenjavo, ki jo želite ocvreti.
  3. Nato v preostanek mešanice prilijte gazirano vodo in dobro premešajte, da dobite gladko testo, nekoliko gostejše od tistega za palačinke. V tem "testu" povaljajte zelenjavo oziroma ribe.
  4. V ponvi segrejte olje. Ko je dovolj vroče, vanj položite zelenjavo in jo cvrite na srednji temperaturi, dokler ne dobi zlato rjave in hrustljave skorje.

Koruzni škrob poskrbi, da zelenjava in ribe ne vpijejo prevelike količine maščobe, kurkuma pa jedi doda čudovito zlato barvo – podobno kot pri klasični panadi iz jajc, moke in drobtin.

Preizkusite ta preprost in okusen recept ter uživajte v lahkotno ocvrti hrani tudi v času postenja!

Vir: krstarica.com

Imate težave z zaprtjem? Preverite, kdaj je čas za obisk zdravnika