"Postna" panada za cvrtje: ne vpija olja, a je okusnejša od drobtin in jajc

11. 3. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Tako lahko panirate svoja najljubša živila brez jajc in drobtin.

Ocvrto meso ali zelenjava, kot so bučke in jajčevci, postreženi s pomako, krompirčkom in sezonsko solato, veljajo za eno najbolj priljubljenih kosil. Toda v obdobjih cerkvenih postov, ko uživanje mesa, jajc in mlečnih izdelkov ni dovoljeno, se pogosto soočamo z dilemo – kako panirati zelenjavo, da bo enako okusna kot tista, pripravljena s klasično mešanico jajc, moke in drobtin?

Odgovor je preprost! S tem receptom si boste zagotovili hrustljavo, zlato skorjico, ki ne vpija olja in je hkrati neverjetno okusna. Poleg zelenjave jo lahko uporabite tudi za cvrtje rib – le količino kurkume prepolovite in dodajte sladko mleto papriko za boljši okus.

Sestavine:

  • 150 g koruznega škroba
  • 50 g koruzne moke
  • 1 čajna žlička kurkume
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 100 ml gazirane vode

Priprava:

  1. V skledi zmešajte koruzni škrob, koruzno moko, sol, kurkumo in pecilni prašek ter vse sestavine dobro premešajte. (Če pripravljate ribe, osnovni mešanici odvzamite ½ čajne žličke kurkume in dodajte ½ čajne žličke sladke mlete paprike)
  2. V suho mešanico povaljajte kuhano zelenjavo, ki jo želite ocvreti.
  3. Nato v preostanek mešanice prilijte gazirano vodo in dobro premešajte, da dobite gladko testo, nekoliko gostejše od tistega za palačinke. V tem "testu" povaljajte zelenjavo oziroma ribe.
  4. V ponvi segrejte olje. Ko je dovolj vroče, vanj položite zelenjavo in jo cvrite na srednji temperaturi, dokler ne dobi zlato rjave in hrustljave skorje.
Nova dražba utic za kostanj: tri nove lokacije in prijaznejši pogoji

Koruzni škrob poskrbi, da zelenjava in ribe ne vpijejo prevelike količine maščobe, kurkuma pa jedi doda čudovito zlato barvo – podobno kot pri klasični panadi iz jajc, moke in drobtin.

Preizkusite ta preprost in okusen recept ter uživajte v lahkotno ocvrti hrani tudi v času postenja!

Vir: krstarica.com

Imate težave z zaprtjem? Preverite, kdaj je čas za obisk zdravnika