Paniranje zrezkov in kotletov

14. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Paniranje zrezkov in kotletov (foto: stockfood foto)
stockfood foto

Priprava teh klasičnih zrezkov ni tako težavna, kot se zdi na prvi pogled

Tri stvari odločajo, ali bo zrezek čudovito hrustljav: meso mora biti tenko, pred paniranjem ga je treba začiniti, za cvrtje pa mora biti dovolj vročega olja, da lahko zrezek v njem lepo plava in se zapeče zlato rjavo.

Priprava

V tri krožnike porazdelite moko, razžvrkljano jajce in drobtine. Istočasno v teflonski ponvi segrejte dovolj olja. Meso začinite s soljo, poprom in ga povaljajte najprej v moki, nato v jajcu in na koncu še v drobtinah.

Rafiniran ovoj

Drobtine lahko delno ali pa v celoti nadomestite s sezamom, kokosovo moko, sesekljanimi oreški, zdrobljenimi koruznimi kosmiči ali čipsom. Za picatta milanese jajca zmešajte z naribanim parmezanom. Začinjene zrezke povaljajte v moki in jajcu s sirom ter nato ocvrite.

Ustrezno meso

Najnežnejši in najbolj sočni zrezki bodo telečji. Cenejša različica so svinjski. Če bi radi pripravili panirane kotlete, naj rezine ne bodo predebele, drugače se bo hrustljav ovoj med peko preveč zapekel, meso pa bo še surovo.

Kaj pravite na aromatično zeliščno hrustljavo skorjico?

Zelišča za panado morajo biti odporna proti vročini – se pravi, da med peko ne izgubijo svoje arome. Primerna so peteršilj, timijan in rožmarin. Zelišča drobno sesekljajte.

Drobtine lahko kupite, še boljše pa bo, če jih boste naredili iz starega belega kruha. Rezinam odrežite skorjo, jih zrežite na kocke in jih zmeljite v električnem mešalniku.

Zelišča zmešajte z drobtinami. Če imate radi pikanten okus, mešanici primešajte še parmezan. Odvečno panado otresite in tako se bo skorjica lepše prijela mesa.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek