Papež Frančišek je bil tudi velik gurman: to so bile njegove najljubše jedi

22. 4. 2025
Papež Frančišek je bil tudi velik gurman: to so bile njegove najljubše jedi (foto: Profimedia)
Profimedia

Le redki vedo, da je papež gojil posebno ljubezen do hrane. Preverite, katere jedi si je najraje privoščil.

Včeraj je svet presenetila žalostna novica: papež Frančišek je umrl v 88. letu starosti. Ob njegovem slovesu se svet spominja njegovega 12-letnega pontifikata – obdobja, ki je pustilo močno zapuščino.

Le redki pa vedo, da je papež gojil tudi posebno ljubezen do hrane. Že pred izvolitvijo in tudi med službovanjem v Vatikanu so njegove najljubše jedi našle prostor v različnih kuharskih knjigah, kot sta The Vatican Cookbook in Eating with Pope Francis avtorja Roberta Alborghettija.

V njegov spomin predstavljamo nekaj njegovih najljubših jedi iz Argentine in Italije – morda pa vas katera od njih navdihne tudi za vaš naslednji obrok.

Argentinske specialitete: okusi otroštva

Papež Frančišek je bil rojen v četrti Flores v Buenos Airesu, zato ni presenetljivo, da je vzljubil argentinsko kulinariko. Med njegovimi najljubšimi jedmi so bile empanade – tradicionalni argentinski zavitki s slanim nadevom. V knjigi Eating with Pope Francis piše: "Kot vsak pravi Argentinec si jih je redno privoščil – bodisi z mesom, sirom, šunko ali drugimi nadevi."

Posadite te rastline in na naraven način boste odgnali komarje

Po receptu knjige The Vatican Cookbook so argentinske empanade običajno narejene iz pšeničnega testa, podobnega listnatemu, ne iz koruznega, kot v nekaterih drugih državah Latinske Amerike. Nadev je pogosto iz mletega mesa, pogosto govejega.

Med sladicami je papež užival v bolj nežnih, ne preveč sladkih okusih – spominjale so ga na sladice njegove babice Rose in mame Regine Maríe. Posebej je imel rad čokoladne torte. Poleg tort so bile njegove stalne spremljevalke tudi alfajores – značilni argentinski piškoti, polnjeni z nadevom dulce de leche.

Papež pa je slastne jedi z veseljem delil tudi z drugimi. V knjigi The Vatican Cookbook se švicarski kuhar David Geisser spominja: "Papež Frančišek se je nasmehnil in prinesel majhno pecivo. Šlo je za alfajor. Piškote mi je podal z nasmehom in dejal, da upa, da mi bo to polepšalo dan."

Navduševale so ga italijanske klasike

Čeprav je odraščal v Argentini, sta bila papeževa starša Italijana, zato je italijansko kulinariko poznal že dolgo, preden je prišel v Vatikan.

Ena izmed njegovih najljubših italijanskih jedi je bila "bagna càuda" – topla omaka iz olivnega olja, masla, česna, inčunov in zelišč, v katero se pomaka zelenjava ali kruh. Alborghetti v knjigi zapiše: "Jorge Mario Bergoglio obožuje bagna càudo. To ni le jed, ampak pravi obred – ljudje sedijo okoli skupne posode, se pogovarjajo in delijo zgodbe."

Seveda pa ni mogel mimo še ene italijanske klasike – pice. Za knjigo The Vatican Cookbook je povedal: "Če bi si lahko zaželel eno stvar? Samo en dan bi rad šel ven, da me nihče ne bi prepoznal, in si v piceriji privoščil pico."

Papež Frančišek je z obema kulturama – argentinsko in italijansko – ohranjal močno povezavo tudi skozi kulinariko. V njegov spomin si ta teden pripravite eno od njegovih najljubših jedi. Morda toplo omako bagna càuda, nežno čokoladno torto, klasične empanade ali preprosto dobro domačo pico.

Vir: eatingwell.com

Brezplačna rastlina, na katero so prisegali že naši predniki: čisti telo, skrbi za zdravje oči in uravnava sladkor