Papež Frančišek je bil zanimiv v številnih pogledih. Čeprav je Vatikan sinonim za razkošje, je sam živel precej skromno. Kakšna pa je bila njegova prehrana?
Papež Frančišek je v primerjavi s svojimi predhodniki bil precej skromen. Medtem ko je papež Bonifacij VIII. jedel z zlatim priborom, je papež Klemen VI. svojo povezanost z vinom poudaril kar v imenu (Châteauneuf-du-Pape). Frančišek pa je bil popolno nasprotje. Raje kot limuzino je vozil star Renault 4 iz leta 1984, nošenju razkošnih oblačil in naglavnih okraskov pa se je izogibal.
Skromni zajtrki in večerje
Skromnost papeža se je odražala tudi pri prehrani. Redko je obiskoval razkošne restavracije, kamor hodijo kardinali. Prva večerja po izvolitvi je bila povsem običajna: testenine. Tudi sicer naj bi pogosto večerjal precej preproste jedi, kot so pečeno piščančje meso, solata in sadje.
Papežev dan se je začel že ob 4:30 zjutraj. Najprej je na sporedu dvourna molitev in priprava pridige. Po maši je sledilo srečanje z verniki, nato pa zajtrk v jedilnici hotela Casa Santa Marta, kjer je papež živel. Za zajtrk si je običajno privoščil sveže iztisnjen pomarančni sok in membrillo: želeju podobno pasto, ki izvira iz Argentine.
A čeprav je njegova prehrana bila preprosta, je bila pripravljena iz kakovostnih, sezonskih sestavin. Prednost v vatikanski kuhinji imajo naravne, preproste sestavine: sir, maslo, smetana, polenta, njoki, testenine. Pripravljajo jih nune, ki kuhajo za vatikanske uradnike.
Zdravniki so mu odsvetovali testenine
Čeprav je Italija dežela testenin, so mu vatikanski zdravniki svetovali, naj jih močno omeji. Zaradi zdravstvenih težav (težav s hrbtom, povečane teže in dejstva, da mu manjka del pljuč) je moral paziti na prehrano.
Poleg testenin so z njegovega jedilnika bile izključene tudi pekoče in mastne jedi. Sadje je moralo biti brez pešk.
Določen urnik obrokov
Po besedah mehiškega kuharja Joeja Ibarre je papež imel zelo točno določen urnik obrokov: zajtrk traja 15 minut, kosilo do 50 minut, večerja pa največ eno uro. Kljub temu pa naj bi si papež Frančišek vedno vzel čas, da je obiskal kuhinjo in se osebju osebno zahvali.
Na potovanjih je rad obiskoval restavracije
Papeževa potovanja so postala stalnica. Leta 2015 je v New Yorku obiskal italijansko restavracijo Vivolo, kjer je obedoval v družbi dvanajstih spremljevalcev in pod strogo varnostjo. Čeprav sicer ceni vino, ga takrat ni pil. Tudi tam pa se je za obrok osebno zahvalil kuharjem v kuhinji.
Vir: mashed.com