Pečena račja stegna z rdečim zeljem

26. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Naj zadiši po praznikih

Za 4 osebe potrebujete

  • 4 račja stegna
  • sol
  • celo kumino
  • 2 čebuli
  • perutninsko juho za zalivanje
  • 2 žlici masti
  • 2–3 žlice kristalnega sladkorja
  • 100 ml vode
  • 800 g na tanko narezanega rdečega zelja
  • 1 lovorjev list
  • 1 ščepec orientalske kumine
  • sol
  • 1 olupljeno jabolko
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • sadni kis

Priprava

Meso oplaknite, ga solite in ga za približno 5 ur postavite v hladilnik. Nato ga še enkrat oplaknite, obrišite in začinite s soljo in kumino. Olupite čebulo, jo zrežite na rezine in jih skupaj z mesom porazdelite po pekaču. Pečico segrejte na 180 stopinj in meso v pokritem pekaču pecite približno 90 minut. Občasno ga prelijte z juho in sokom, ki nastaja med peko, vendar meso ne sme plavati v omaki.

Odstranite pokrov, račje prsi na več mestih prebodite z vilicami in jih še naprej prelivajte s tekočino. Pecite jih še približno 45 minut ali dlje, dokler ni meso nežno mehko in hrustljavo.

V tem času pripravite rdeče zelje. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte in jo stekleno popražite na 2 žlicah masti. Dodajte sladkor in ga stopite, da dobi lepo zlato barvo. Prilijte 100 ml vode in dodajte zelje, lovorjev list in kumino. Začinite s soljo in v pokriti posodi zelje do mehkega kuhajte približno 50 minut. Približno 15 minut pred koncem kuhanja primešajte še kocke jabolk. Na koncu primešajte še marmelado in omako začinite s kisom, da bo imelo zelje sladkasto kiselkast okus.

Račja stegna vzemite iz pekača, pokuhajte sok pečenke, ga potresite z moko, malce pokuhajte in zalijte še z malo juhe in pustite omako lahno vreti približno 15 minut. Nato omako pretlačite s paličnim mešalnikom. Po krožnikih porazdelite rdeče zelje in meso ter vse skupaj prelijte z omako. Postrezite s kruhovimi cmoki.

Čas priprave približno 1 ura in 30 minut + mirovanje.

Na osebo: približno 1140 kcal, beljakovine: 42 g, maščobe: 92 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri