Kaj je optimalno zdravo prehranjevanje?

Kaj je optimalno zdravo prehranjevanje? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 3. 2010

V štirih člankih vam bom predstavil optimalno prehrano, ki je osnova zdravega prehranjevanja.

Osebno ne maram diet, saj v osnovi omejujejo in ne prinašajo dolgotrajnega zadovoljstva. Optimalna prehrana je boljša pot do lepše in zdrave postave ter vedno zagotavlja vse elemente, ki so nujno potrebni za normalno delovanje telesa.

Če vemo, da so vse telesne funkcije v sinergiji, se moramo zavedati, da pomanjkanje enega elementa v prehrani dolgotrajno povzroči rušenje telesnega ravnovesja. Da ne ravnamo ‘mačehovsko’, moramo telesu dati tisto, kar potrebuje za normalno delovanje. Seveda sistem deluje tudi v obratni smeri, da se posamezni elementi nadgrajujejo v delovanju.

Ker so v prehrani zelo pomembna mikrohranila, jih je priporočeno uživati v kombinaciji s prehrano ali kot dodatek, ki vpliva na izboljšanje počutja in raven energije v telesu. Večina dietnih 'režimov' se preveč omejuje na vnos ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob ter na ločevanje hranil glede na strukturo hrane.

Kaj boste vse življenje pazili, kako se boste prehranjevali? Nikakor ne! Vaša pravilna odločitev je izogibanje ekstremov! V prehrani morate uživati!

Ne omejujte se pri vnosu zdravih hranil, saj vsak dan nujno potrebujete 13 vitaminov, 22 mineralov, 3 nujno potrebne maščobe in 8 aminokislin za normalno delovanje telesa, ker jih telo ne more samo proizvajati. Če manjka samo ena od teh sestavin ali je je premalo, sta motena funkcija drugih in delovanje organizma.

Izhodišča za sestavo jedilnikov Slim & fit je zdrava prehrana, ki omogoča optimalni vnos hranil in vpliva na boljše počutje, večji energetski status in zdrav način prehranjevanja. Velik poudarek namenjam izdelkom slovenskega porekla, ki vsebujejo malo maščob in so poleg neškrobnih živil osnova za sestavo jedilnika.

Poleg piščančjega šinka, salame bom v jedilnikih uporabil tudi nov slovenski proizvod Perutnine Ptuj, hrenovke Slimfitke, ki poleg nizke vsebnosti maščob vsebujejo tudi dodan L-carnitin in koencim Q10.

Verjetno ste se vprašali, kakšna je njuna vloga v prehrani in kakšni so učinki v organizmu?

L-carnitin je že dolgo poznana aminokislina, ki je v mesu in mlečnih proizvodih, proizvaja jo tudi naš organizem iz aminokislin L-lisin in L-mentionin, ki s pomočjo vitamina C proizvedejo L-carnitin. Njegova vloga je pomoč pri transportu maščobnih kislin v mitohondijo celice, kjer se porabijo za gorivo. Ali ni lepo slišati, da pomaga maščobnim kislinam, da se 'kurijo' za energijo. Super!

Drugi element, koencim Q10, poznamo kot ključno molekulo pri pretvorbi in produkciji ATP-ja (adenozin tri fosfata) v energijo. Koencim Q10 je naravno v mitohondriju celice, kar lahko poimenujemo, da je v 'elektrarni' celice (tam, kjer potekajo energetski procesi – 'kurjenje' energije). Poznamo ga tudi kot zelo močan antioksidant, ki kontrolira in znižuje 'uničujoč' učinek prostih radikalov.

Koencim v Slimfitkah je edinstven, saj je vodotopen in plod slovenskega znanja (Kemijski inštitut v Ljubljani). Vodotopnost poveča njegovo aktivno vlogo pri izgorevanju maščob, absorpcija je lažja in učinkovitejša od podobnih proizvodov, kar je znanstveno dokazano.

Sinergija z L-carnitinom pospešuje 'kurjenje' maščob, saj kot prenašalec prinese 'maščobo' do mitohondrija, koencim Q10 pa pospeši njeno izgorevanje. Rezultat je hitrejše in uspešnejše izgorevanje maščob.

Seveda je pri preoblikovanju telesa pomembno tudi gibanje, saj aktivnost vpliva na metabolične procese v telesu in porabo kcal v mirovanju. Mislim, da ne bi smeli razmišljati o aktivnosti samo kot o nečem, kar pomaga 'kuriti' maščobe. Morali bi razmišljati, da je vsaka telesna aktivnost vložek v samega sebe, ravno tako kot optimalna prehrana.

V naslednjih štirih člankih vam bom predstavil optimalni jedilnik in opisal vlogo beljakovin v dnevni prehrani ter njihov vpliv na delovanje ter izgubo maščob.

Marko MRAK

Prehranjevalni načrt 1: Za tiste, ki nimate časa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri