Pesto: 3 odlični recepti za pripravo slastnih različic

Pesto: 3 odlični recepti za pripravo slastnih različic (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Pesto. Čista aroma! Bazilikov pesto intenzivno in kremno zaokroži testenine, ima 'buonissimo' okus v juhah in solatah ter se izvrstno poda k mesu, ribam in zelenjavi. To velja tudi za njegove različice.

Živahno mešanje

Oreščki ali mandlji, rukola, peteršilj ali origano, stara gavda in sončnično olje lahko zamenjajo originalne sestavine – enostavno slastno!

Mandljev pesto

Za 2 kozarčka po približno 100 g:

  • 100 g olupljenih mandljev,
  • sredico 1 vaniljevega stroka,
  • nastrgano lupinico in sok 1 bio limete,
  • 50 g sladkorja,
  • 50 g cvetnih listov neškropljenih vrtnic

Priprava:

Mandlje sesekljajte v električnem sekljalniku. Dodajte sredico vaniljevega stroka, nastrgano lupinico, sladkor in cvetne liste. Vse skupaj premešajte in na koncu dodajte limetin sok.

Namig: sladki pesto tekne k skutnim jedem in vaniljevemu sladoledu.

Pesto iz rukole

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole,
  • 70 g orehovih jedrc,
  • 50 g pekorina,
  • 1 strok česna,
  • sol, poper,
  • 1 ščepec mletega čilija,
  • 1 ščepec sladkorja,
  • 10 žlic olivnega olja

Priprava:

Rukoli odrežite stebla. Liste oplaknite in jih otresite do suhega. Orehova jedrca popražite v ponvi. Pekorino drobno nastrgajte. Olupite česen.

Pripravljene sestavine in začimbe zmešajte v električnem mešalniku in jih sesekljajte. V tankem curku dodajte olivno olje. Premešajte, da dobite kremno maso.

Paradižnikov pesto

Za 2 kozarčka po 130 g potrebujete:

  • 2 žlici pinjol,
  • 100 g posušenega paradižnika v olju,
  • 1 strok česna,
  • po 1 žlico sesekljanega origana in bazilike,
  • 10 žlic olivnega olja,
  • 30 g parmezana,
  • sol, poper

Priprava:

Pinjole grobo sesekljajte in jih popražite v ponvi. Vložene paradižnike odcedite in jih zrežite na drobne kocke. Olupite česen in ga drobno sesekljajte.

Pinjole, paradižnik, česen in zelišča pretlačite s paličnim mešalnikom. V tankem curku dodajte olje in vse skupaj premešajte. Parmezan drobno nastrgajte. Pestu dodajte sir in ga začinite s soljo in poprom. Nato vse skupaj še enkrat dobro premešajte.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Značke: pesto recept

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri