Piščančji kari – indijska jed poznana po celem svetu. Imamo odličen recept!

Piščančji kari – indijska jed poznana po celem svetu. Imamo odličen recept! (foto: profimedia) profimedia
23. 1. 2021

Piščančji kari originalno prihaja iz indijske podceline, ki jo poleg Indije sestavljajo še Pakistan, Bangladeš in Šrilanka.

Danes je piščančji kari poznan po celem svetu, zelo priljubljen oziroma tradicionalen pa je še v Jugovzhodni Aziji, Veliki Britaniji in na nekaterih karibskih otokih. Jed, ki se po navadi je z rižem, je čedalje bolj priljubljena tudi pri nas, saj imamo vsaj v Ljubljani nekaj odličnih indijskih restavracij.

Začimbe in zelišča

Kari je sicer krovni izraz, ki se nanaša na številne jedi tako mesne kot vegetarijanske, skupna značilnost pa je uporaba kompleksnih kombinacij začimb in zelišč. Najstarejši arheološki dokazi o uporabi podobnih mešanic začimb segajo v leto 2600 p. n. št. V originalni indijski tradicionalni kuhinji, je natančna izbira začimb za vsako jed stvar nacionalne ali regionalne kulturne tradicije, verske prakse in do neke mere družinskih preferenc. 

profimedia

Karijev prašek kot ga poznamo v Evropi, je nastal v 18. stoletju, saj so takrat indijski trgovci takšne mešanice prodajali Britanskim zavojevalcem, ki so se vračali v Evropo. Prašek po navadi sestavlja vsaj 12 do 15 sestavin, ponekod v Indiji zmešajo tudi do 36 sestavin.

Osnovne sestavine so: kajenski poper, črni poper, nageljnove žbice, kumina, koriander, ingver, kurkuma, muškatni orešek, muškatni cvet, gorčica in piment.

Ker je prašek že sam kombinacija začimb, mu praviloma ni treba nič dodajati. Sicer se dobro dopolnjuje s čebulo in česnom, dobro pa ga dopolni tudi kaj kislega (npr. limonin sok).

Recept za odličen piščančji kari
profimedia

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 2 korenčka
  • 150 g stročjega graha
  • 4 stebla koriandra
  • 600 g fileja piščančjih prsi
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 2–3 žlice rdeče karijeve paste
  • 1 žličko trstnega sladkorja
  • 3 žlice limetinega soka
  • 400 ml kokosovega mleka (pločevinka)
  • 3 žlice sojine omake

File oplaknite, ga obrišite in ga zrežite na rezine. Med stalnim obračanjem jih približno 3 minute pecite na 2 žlicah olja. Zraven popražite še česen in vse skupaj vzemite iz ponve.

Na preostanku olja podušite čebulo in korenje, zraven pa ob mešanju popražite še karijevo pasto. Primešajte še sladkor in vse skupaj zalijte z limetinim sokom. Primešajte kokosovo mleko in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Nato 2 do 3 minute zraven kuhajte še piščanca in stročji grah. Začinite s sojino omako.

Čas priprave: približno 40 minut.
 

 Preberite še: Italijanska ribja juha z belim vinomali 6 japonskih super jedi, ki krepijo imunski sistem