Vselej se nam je dozdevalo, da gre za najboljši tekoči izum vseh časov. Zdaj smo zbrali dokaze.
Gospodje, čas je, da pivo zavzame še več ji del našega sveta. Tukaj je 40 novih razlogov, da ga boste še bolj vzljubili.
Pogasite požar
Čeprav pločevinka ali steklenica piva ni enakovredna pravemu gasilnemu aparatu, ga lahko učinkovito nadomesti, kadar ga nimate pri roki. Preprosto pretresite in škropite. Dokazano učinkovito pogasi zametke požara pri žaru in v kuhinji. Navsezadnje je pivo pretežno sestavljeno iz vode. Nekateri hranijo dodatno pločevinko v avtu, za vsak primer, če se vname motor. Ali pa je to zgolj raca, ki jo postrežejo prometniku.
Sprostite utrujena stopla
Izpraznite dve pločevinki v vedro in vanj namočite svoji utrujeni poleni. Ledeno mrzlo pivo z obilico ogljikovega dioksida učinkuje poživljajoče. Ustavite se pri dveh, da se ne boste opotekali.
Marinirajte
Pivo vsebuje kisline, kar pomeni, da odlično mehča meso. Odslej se ne boste več mučili s prepustimi ali pretrdimi kosi mesa. Pri tem pa pivo mesu ne bo toliko spremenilo okusa kot vino ali marinade na osnovi kisa. Meso rahlo prebodite z vilicami, položite v Tupperwarovo ali podobno plastično posodo (vemo, da jih imate) in dolijte pivo. Pustite v hladilniku nekaj ur, ali še bolje čez noč . Marinade ne popijte.
Leščite posodo
Ste se kdaj spraševali, zakaj se veliki bakreni kotli v pivovarni tako svetijo? Nekdaj so zbirali ostanke iz sodčkov in jih zaradi njihove kislosti uporabili za polituro. Postopek pa ni uporaben le na starem bakrenem posodju. Izkušene gospodinje priporočajo: športne pokale iz cina in sorodnih zlitin očistite s toplim pivom in zdrgnite z mehko krtačo. Pustite nekaj časa učinkovati, nato jih s krpo za leščenje temeljito obrišite.
Negujte pričesko
Tako kot mrtvo zabavo lahko pivo poživi tudi utrujen naglavni okras. Ta bo postal krepkejši, dobil bo lepši lesk in bujnost (posebej priporočljivo je za tanke lase). Tudi nadstropje niže bo pivo opravilo svoje delo. Vitamina H in B6 bosta preprečila izpadanje las pri koreninah, spodbujala bosta naravno obnovo las in zmanjšala delovanje žlez lojnic (mastni lasje).
Pivo povrete v manjši posodi, tako da se prostornina tekočine zmanjša na četrtino. Tako izparite alkohol, ki prevečizsuši lasišče. Pustite, da se ohladi, zmešajte s svojim običajnim šamponom, vlijte v prazno stekleničko in uporabite.
Spodbudite rast
Fermentirani sladkorji v pivu spodbujajo rast trave in zatirajo glivice. Nadležne, za oko moteče rjave zaplate na vaši zelenici zalijte s pivom (bodisi ravnajte po našem nasvetu ali pa kar prenehajte urinirati nanje). Trata bo absorbirala sladkorje in iz njih črpala energijo.
Zrahlajte zarjavele ležaje
Polijte jih s pivom in nekaj minut počakajte. Ogljikov dioksid bo pomagal razkrajati rjo.
Negujte kožo
Lepota prihaja od znotraj, pivo pa je primerno tudi za zunanjo uporabo. Z naslednjim receptom napovejte boj mozoljem: v pol kozarca vode zmešajte dve jedilni žlici piva, eno jedilno žlico jabolčnega kisa in dve kapljici oljnega izvlečka čajevca in si s tem zvečer umijte obraz.
Še učinkovitejša je obrazna maska: segrejte skodelico piva in vanj vmešajte eno čajno žličko jabolčnega kisa in dve jedilni žlici zdravilnega blata v prahu (iz lekarne). Mešanico nanesite na kožo, pustite učinkovati deset minut in izperite s toplo vodo.
Znebite se ledvičnih kamnov
Odprite hladilnik, preden se odpravite v lekarno. Gotovo ste že sami opazili, da je pivo diuretik. Pospešuje odvajanje tekočine, širi sečne poti in jih naredi bolj prepustne za strdke, kar je še posebej koristno, če trpite za vnetjem mehurja ali ledvičnimi kamni.
Najhitreje vas bo pognalo pšenič no pivo. Prav tako lahko pijete veliko vode in sadne sokove, a vam pivo s svojim alkoholom dodatno pomaga, da lažje prenašate bolečino. Nikar pa ga ne pijte, če jemljete antibiotike ali zdravila proti bolečinam, saj ne bodo delovali pravilno in boste še bolj zboleli.
Varujte zdravje
Pivo je odličen vir življenjsko pomembnih snovi. Še posebej bogato je z vitamini skupine B, ki ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, so preventiva proti osteoporozi, proti nekaterim rakavim obolenjem, med drugim raku prebavil, prsi in žleze ščitnice.
Koristno je tudi v dermatologiji - za občutljivo kožo in proti infekcijam, v revmatologiji in hepatologiji, ker nevtralizira toksine in olajšuje delo jeter. Je tudi vir antioksidantov, ki so prav tako pomembni v boju proti raku.
Dosti je slišati o antioksidantih v vinu. Manj je znano, da je glede na enako količino alkohola v pivu dvakrat več antioksidantov kot v belem vinu, a le polovico toliko kot v rdečem, vendar so v slednjem več je in težje razkrojljive molekule.
Pripravite fižolov lonec z mesom
Nikar se ne prestrašite dolgega seznama sestavin, le stresite jih v lonec in opravile bodo svoje.
Kaj potrebujete (za 4 do 6 oseb):
- 1 jedilno žlico olivnega olja
- 4 stebelca sesekljane zelene
- 2 stroka zdrobljenega česna
- 2 ve? ji sesekljani čebuli
- 4 do 6 koren? kov, narezanih na ve? je kose
- 800 g prekajene svinjske kra? e ali šunke
- 3 skodelice govejega fonda (ali jušno kocko)
- 1 skodelico piva ale
- 2 čajni žlici sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 čajno žlico popra v zrnumleto sladko papriko
- 2 skodelici drobnega belega fižola, ki ste ga čez noč namočili
- 1 jedilno žlico paradižnikovega koncentrata
- 400 g celih paradižnikov iz konzerve
- sol in sveže mleti poper
Priprava: Segrejte olje v večjem loncu, dodajte čebulo, zeleno, česen in popražite, dokler čebula ne postekleni. Dodajte korenje in meso ter pražite nadaljnjih 5 minut. Dodajte jušno osnovo, pivo ale, sladkor, lovor, poper v zrnju, papriko, fižol in zavrite. Zmanjšajte ogenj, pustite, da vre slabo uro, dokler se fižol ne zmehča. Dodajte paradižnikov koncentrat in paradižnik iz konzerve ter kuhajte še nadaljnjih 20 minut. Postrezite s krompirjevim pirejem in z zeleno solato.
Ohranite lepe zobe
Na osemnajstem kongresu avstralskih stomatologov so ugotovili, da pivo varuje zobovje pred zobno gnilobo, saj vsebuje precej fluora. Z njihovimi ugotovitvami se strinjajo tudi zobozdravniki v londonski bolnišnici Goy, kjer so naredili večpraktičnih poskusov.
Lahko ga uporabljate kot dodatek ustni vodi, saj neguje sklenino in varuje dlesni pred vnetji. V polovico kozarca vode stisnite polovico limone, 3 kapljice olja čajevca ter 2 jedilni žlici piva.
Pomembno: zobe si očistite prej, citronska kislina namrečuničuje bakterije, a za kratek čas tudi zmehča sklenino. Ni se vam treba bati, da bi dobili zadah po pivu, za to je količina premajhna, poleg tega pa si usta samo izperite in ne požirajte.
Znižajte krvni tlak
Pest posušenega hmelja, hmeljevih kroglic ali hmeljeve moke - lupulina stresite v kavni avtomat s filtrom in prelijte z vročo vodo. Dobili boste grenak napitek, ki je na meji užitnosti, vendar zaradi učinkovin, ki razširjajo krvne žile, zbije krvni tlak že po kakih desetih minutah. Hmeljevega čaja raje ne uporabljajte kot nadomestilo za zdravila. Hmelj lahko kupite pri zeliščarju, v lekarni ali v krajih, kjer ga gojijo (divji hmelj uspeva celo v ljubljanskem Tivoliju).
Izdelajte pivski tobogan
Na prvi pomladni piknik vzemite veliko polivinilasto ponjavo, polijte jo s pivom in jo tako spremenite v spolzko drsalnico. Vsa družba naj se sleče do spodnjega perila ali kopalk. Vzemite pošten zalet in se po bregu zapeljite po zadnji plati.
Napovejte vojno škodljivcem
Pivu se tudi vrtna golazen ne more upreti. Polžev lazarjev se znebite tako, da nastavite nekaj praznih kozarcev za vlaganje ali sorodnih posod s širokim vratom in jih napolnite s cenenim pivom. Vrh vsake posode naj bo vzporeden s tlemi. Iz neznanega razloga lazarji obožujejo pivo. Odkrili bodo vaše pasti, zlezli vanje in se utopili.
Pripravite školje na papir
Lonec za kuhanje na pari napolnite z enakima deloma vode in piva in postavite na ogenj. Ko zavre, stresite notri školjke. Nič lažjega. Mali morski sadeži so gotovi, ko se njihove lupine odprejo. Pivo doda prijetno aromo.
Specite pivski kruh z rožmarinom
Preprost in zdrav recept za kruh, ki ga lahko dodatno obogatite z vlakninami.
Za manjši hlebček potrebujete:
- 500 g večnamenske moke
- 1 čajno žličko soli
- po 2 čajni žlički sladkorja in pecilnega praška
- pest sesekljanih rožmarinovih listov
- 350 ml toplega piva
Priprava: Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Premešajte vse suhe sestavine in rožmarin, dodajte pivo in zamesite testo. Položite v dobro namaščen, 7 cm globok, okrogel pekač , podložen s papirjem za peko. Pecite 35 do 45 minut, dokler skorja ni zlato rumena in hrustljava. Ali je hlebček pečen, preverite tako, da ga prebodete z ostjo. Ko jo izvlečete, mora ostati čista.
Dodatki: Okus po želji spreminjate tako, da v testo vmešate mleta lanena semena, sesekljan peteršilj, čebulo, nariban sir, izkoščičene olive ali na soncu posušen paradižnik. Da bo kruh še bolj hrustljav, po vrhu posujte sezamova ali sončnična semena.
Prelesičite skopuha
Živite v podnajemniškem stanovanju, kjer lastnik plačuje za ogrevanje ter temu primerno nizko nastavlja termostat? Iz hladilnika vzemite ledeno pločevinko piva, postavite jo na vrh škatlice, v kateri je mehanizem s termo- statom. Ker bo temperatura padla, se bo avtomatično vklopilo talno gretje.
Pozdravite sluzasto nadlego
Odložite robec. Pivo je u? inkovito sredstvo proti katarju in nahodu. Piti ga je treba segretega na 50 stopinj Celzija, ni ravno prijetnega okusa, toda uspeh je zajam? en.
Umirite razdraženi želodec
Pitje piva z veliko ogljikovega dioksida pomirja zgago. V nasprotju z drugimi gaziranimi pija? ami še dodatno blaži bole? ine, ker vsebuje zmerno količino alkohola. Grenke snovi, eterič na olja iz hmelja, ogljikov dioksid in proizvodi vrenja redčijo solno kislino v želodč nih sokovih. Pivo pospešuje delovanje žolča, ki ureja prebavo maščob. Da v zmernih količinah izboljšuje tek, pa ste tako že vedeli.
Zavežite mušico
Nasvet iz knjige Curiosities of Ale and Beer iz leta 1889. V manjšem loncu zmešajte pivo, dimniške saje, orehove liste in ščepec galuna v prahu. Zmes zavrite in nato ohladite. Material za izdelavo mušice pomočite v raztopino, da boste izdelali tesneje zavezano in privlačnejšo vabo.
Privoščite si sladek spanec . .
V tekoči obliki hmelj učinkuje hipogeno. Na splošno velja pravilo: temnejše ko je pivo, bolj uspava. Krilatica »pivce za živce« očitno ni iz trte izvita. Avtor knjige Pivopivčeva biblija pravi, da se ženske pogosto ustavijo v njegovi pivovarni. Ne zato, da bi kupile pivo, temveč hmelj, s katerim ga vari.
Hmelj potem zašijejo v blazine. Vonj, ki se sprošča, učinkuje pomirjevalno na živčni sistem, odpravlja nespečnost in duševne napetosti. Blagodejen je tudi za dojenčke s prebavnimi težavami. Ker je hmelj vrsta cvetice, bodite previdni, če imate alergijo.
. . In hitro masažo
Polna pločevinka piva je priročen pripomoček za samomasažo. Na primer: sezujte čevlje in jo kotalite pod stopaloma ali pa jo kotalite med lopaticama, ko ste s hrbtom naslonjeni na steno. Primerna je skoraj za vsak del telesa. Pritisk sprošča mišično napetost in spodbuja prekrvitev.
Polovite miši
Lazarji niso edina nadloga, ki jo v smrt peha pivo. Malim mišjim pivopivcem ponudite manjše vedro ali skledo, v katero natočite za nekaj prstov piva. Na ustje posode prislonite mostovž iz daljše deščice ali ravnila. Vonj bo na plan premamil miši, poskakale bodo v posodo, se napile in ujele.
Postavite in opremite si svoj naslednji dom
Earthship, hiša v New Mexicu, je zgled ekološko ozaveščene, inventivne arhitekture. Njene stene so sestavljene iz praznih pločevink piva, povezanih z malto in zalitih z betonom. S podobno tehniko lahko sami zgradite okrasne zidove, na primer na vrtu ali dvorišču. Earthship vsebuje tudi hladilnik, ki deluje na principu termalne mase.
Polne pločevinke piva uporablja kot izolacijo - obdajajo zidove hladilne enote in vzdržujejo stalno temperaturo ob minimalni porabi energije. Zračnik na vrhu omogoča dotok hladnega puščavskega zraka ponoči. Pivo ga absorbira, a ker vsebuje alkohol, ne zmrzne. Podnevi, ko je loputa zaprta, temperaturo oddaja in hladi vsebino. Podobno ohladi tudi vas, ko ga odprete in poženete po grlu.
Prenehajte smrčati
Preizkusite naslednji nasvet: potrebujete majico z žepom na prsih in majhno pločevinko piva. Vtaknite jo v žep in spnite z varnostno sponko. Preden se odpravite v posteljo, narobe oblecite majico - tako, da je žep zadaj. Tako se med spanjem ne boste mogli zakotaliti na hrbet. Raziskave namreč kažejo, da veliko pogosteje smrčite, kadar spite na hrbtu.
Izdelajte letalo
Pilot in letalski navdušenec Duane Mathis je pred desetimi leti za? el izdelovati letalske modele iz pivskih plo? evink. Sedaj jih na svoji spletni strani (www. bcairoriginals.com) tudi prodaja, razvrš? ene v osem kategorij. Med njimi so starinski trokrilniki, helikopterji, pa tudi takšna, ki res lahko poletijo.
Shujšajte
Morda se boste le nasmehnili, pa vendar. Pivo odvaja vodo iz telesnega tkiva, pospešuje izloč anje seč a in tako olajša človeka odveč ne teže, pa tudi celulita, ki nastaja zaradi slabe presnove in kopičenja toksinov. Pivo vsebuje precej kalorij in zbuja tek, zato se ljudje s pretiranim tekom zredijo, a to ni več problem piva, temveč zmernosti pri pijači in hrani.
Povrnite izgubljeno energijo
Pozabite izotonične napitke. Po dolgem in napornem teku sta možni le dve besedi - eno pivo. Naš ultramaratonec Dušan Mravlje ga pije po treningih in rezultati so odlični. Pivo oskrbi telo s tekočino, hitro mu povrne energijo, saj so kalorije v njem takoj uporabne, pospešuje tudi pridobivanje mišične mase. Je odlično sredstvo proti dehidraciji, saj vsebuje dovolj raznih soli in mineralov. To so:
- minerali: fosfor, kalij, kalcij, magnezij, žveplo, natrij, fluor;
- oligoelementi: baker, mangan, cink, aluminij, železo;
- vitamini: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), H (biotin) in PP faktor - niacin.
Športniki, ki treninge zalivajo s pivom, dosegajo boljše rezultate, hitreje se odzivajo, so bolj vzdržljivi in se lažje skoncentrirajo. Najboljše rezultate dosegajo tisti, ki popijejo od 0, 5 do 1 liter piva na dan.
Nemški pivovarniški strokovnjak dr. Anton Piendl, z Inštituta za pivovarniško tehnologijo in mikrobiologijo v Münchnu, ugotavlja, da večina današnjih šprtnikov, ki se ukvarjajo s tekom na dolge proge, z maratonom, s smučarskim tekom, kolesarstvom, hojo in pohodništvom, pije pivo. Priporočamo takega z manj alkohola.
Joe Kita
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?