Recept za golaževo juho

19. 1. 2012
Deli
Golaževa juha

Odlična juha za zimske dni.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g govedine (pleče)
  • 2 čebuli
  • 3 stroke česna
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 200 ml suhega rdečega vina
  • 1 l juhe
  • 1 lovorov list
  • 1 noževo konico naribane limonine lupine
  • ½ žličke zmlete kumine
  • ½ žličke posušenega majarona
  • sol, poper
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 150 g kisle smetane
Priprava:

Meso oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in zrežite na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupite in sesekljajte.

V loncu segrejte olje in na njem po porcijah popecite meso. Dodajte čebulo in česen ter pražite od 2 do 3 minute. Vmešajte paradižnikovo mezgo, jo malo zarumenite in zalijte z vinom. Prilijte juho, dodajte kumino in majaron ter solite in poprajte. Juho kuhajte pokrito pri nizki temperaturi približno 1 uro. Po potrebi prilijte še malo juhe.

Juhi primešajte papriko v prahu in po okusu še solite. Juho razdelite po jušnih skodelicah in jo postrezite s kislo smetano. Poleg se prileže kmečki kruh.

Čas priprave: približno 1 ura 30 minut
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 22 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 5 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"