Korenje je za boljši vid. Ja, ravno toliko boste bolje videli, kot če bi si nataknili rentgenska očala, ki so bila priložena zadnji številki stripa. Kaj pa drugi miti o hrani? Preverili smo, kaj se skriva za zgodbicami o stvareh, ki, zaradi užitka ali pa nuje, končajo v vašem želodcu. Da bi lahko izboljšali svojo prehrano, je najbolje poznati resnico, zato poglejmo, čemu naj verjamemo in kaj je le mit.
Že uro po kitajski hrani smo spet lačni.
Skodelica pečenega riža vas resnično ne napolni, ker je revna z beljakovinami. Te nas običajno zasitijo bolj kot ogljikovi hidrati ali maščobe, v kitajski hrani pa so pogosto v manjšini. Naročite piščanca, ribo ali tofu, ki so bili pripravljeni nad soparo, pa boste siti dovolj dolgo, ne da bi zaužili preveč kalorij.
Kava, kofeinski napitki ali alkohol povzročajo še dodatne izgube vode, če jih pijete v vročem vremenu.
Ljudje so tako sklepali, ker je večina s kofeinom začinjenih pijač diuretikov - ki vas silijo na lulanje. Vendar po mrzli cockti ali ledeni kavi ne boste šli nič večkrat na malo potrebo kot po enaki količini popite vode. Dodobra ohlajenih šesterčkov pa se le lotite bolj zlagoma, saj ima alkohol veliko močnejši diuretični učinek kot kava ali voda. Najboljša izbira za hidracijo v vročih dneh pa so vsekakor športni napitki in pijače, ki vsebujejo nekaj natrija. Slednji pomaga telesu zadrževati tekočino.
Za prebavo nekaterih vrst hrane porablja telo dodatne kalorije, zato lahko z njo shujšate.
To je kavelj, na katerega so »izumitelji« grenivkine diete lovili ljudi. Sicer drži, da za prebavo hrane porabite nekaj kalorij, vendar je to zanemarljiva količina v primerjavi s tisto, ki ste jo zaužili, in tudi nima nobenega vpliva na telesno težo.
Ni hujših plinov, kot so po fižolu.
Pa veste zakaj? Fižol ima daleč največ rafinoze, sladkorja, ki ga naše telo ne more prebaviti. V debelem črevesju se gostije z neprebavljenimi snovmi lotijo bakterije in med svojim uživanjem proizvajajo pline. Tudi križnice, kot so zelje, brstični ohrovt, brokoli in cvetača, vsebujejo rafinozo, vendar v manj eksplozivnih količinah. Da boste uživali v stročnicah brez kasnejših zaplinjevalnih posledic za okolico, pred kuhanjem zrna vsaj za nekaj ur namočite, tako boste odstranili nekaj rafinoze.
Zaradi bonbonov imate piškave zobe.
Dlje ko se hrana zadržuje v vaših ustih, več časa imajo na voljo bakterije, da jo razkrojijo in ustvarijo kislino, ki povzroča zobno gnilobo. Gumijasti in želejevi bonboni ter navadna čokolada se dokaj hitro razkrojijo in odstranijo, zato so krivci predvsem škrobnati posladki.
Čips, prestice, krekerji in razni piškoti, pa tudi banane, suho in drugo sadje, ki vsebuje malo vode, se dolgo zadržujejo v prostorih med in za zobmi. Če jih že nimate možnosti takoj skrtačiti, se zgledujte po reklamah za žvečilne gumije brez sladkorja - žvečite vsaj 10 minut, da boste pospešili odstranjevanje delcev hrane iz vaših zob.
Da bi se izognili zastrupitvi s hrano, morate naročiti dobro pečen zrezek.
Če zrezek tako dolgo cmarite, da dobi smrtno sivo barvo, boste v njem zatrli še zadnji kanček arome. Zrezek je iz enega kosa mesa, ki ni bilo prešpikano niti mleto, zato v njegovi sredini ni bakterij. Tiste na površini pa uniči že toplotna obdelava, ki jo predpisuje gurmanski recept.
Drugače je seveda pri polpetih in mesnih ruladah iz mletega mesa, pri teh mora med toplotno obdelavo temperatura v središču doseči 72 oC, da uniči morebitne mikroorganizme (tudi trdovratno E. coli). In pazljivo s tatarskim biftekom!
Žvečilni gumi, ki ste ga pogoltnili, lahko povzroči želodčne težave.
Bi radi pojasnilo, zakaj so vam v šoli vedno vbijali v glavo, da je žvečenje zelo grda navada? Žvečilni brez sladkorja, ki ga valjate po ustih ali vam celo uide v nižje prostore, vam lahko »pomaga« do bolečin v trebuhu, plinov in driske. Če med žvečenjem ali po njem opazite katerega od teh simptomov, je zelo verjetno, da vaš žvečilni vsebuje sorbitol, umetno sladilo, ki je znano po tem, da rado povzroča črevesne nadloge.
Svinjina je nekakšna druga vrsta belega mesa.
Traparija! Po anatomiji je pujs bolj podoben kravi kot pa piščancu. Čeprav svinjina ni ravno belo meso, pa tudi rdeče ni. Je rožnato. Če bi sodili le po pustem mesu, se nekateri deli res lahko kosajo s piščancem. Najbolj pust konec svinjine so ledja in file; 85-gramski kos mesa z ledvenega dela, pečen na žaru, ima približno 160 kalorij in 5 gramov maščobe, kar je zelo primerljivo z enako količino pečenih piščančjih prsi brez kože (140 kcal, 3 g maščobe).
Mojca Jamnik
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?