Pomemben korak za slovensko kulinariko!

Pomemben korak za slovensko kulinariko! (foto: Peter Irman) Peter Irman
22. 11. 2018 Promocijsko sporočilo

20. novembra smo se ob izidu prvega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2019 poklonili slovenski gastronomiji. Izid vodnika je pomemben korak za slovensko kulinariko in z njo tudi za turizem, saj se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska kulinarična destinacija.

Na dogodku so se s svojimi jedmi predstavile restavracije, ki jim je vodnik podelil tri in štiri kuharske kape, in vinarji iz vseh naših vinskih dežel. Po štiri kape je dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami se ponaša 25 restavracij in gostiln.

Na dogodku pa je bilo mogoče uživati v najboljšem, kar Slovenija ponuja, in okusiti jedi 27 izjemnih chefov in vina 21 vrhunskih vinarjev.

"Srečna sem, da je Gault&Millau Slovenija potrdil izjemnost slovenske kulinarike in pokazal, da imamo odlična vina, ki spadajo med najboljše na svetu. Prepričana sem, da bo Gault&Millau Slovenija še bolj odprl vrata prepoznavnosti Slovenije," je povedala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Vodnik bo od naslednjega tedna na prodaj na Petrolovih bencinskih servisih.

Zbrane je pozdravil tudi Côme de Chérisey, lastnik in direktor družbe, ki izdaja kulinarični vodnik Gault&Millau, in iskreno čestital vsem chefom in vinarjem. Veliki francoski chef Christian Le Squer, nagrajen z najvišjo oceno Gault&Millau (5 kap), je bil nad kreativnostjo naših chefov in kakovostjo naših surovin navdušen.

Eno od nagrad je podelila Marina Cvetić, izjemna vinarka in lastnica svetovno znane kleti Masciarelli Tenute Agricole iz Abruzza.

Največ pozornosti pa je požel japonski chef Ippei Uemura, ki ima restavracijo v Marseillu; razrezal je 50-kilogramskega tuna in navdušenim obiskovalcem pokazal, kako različne vrste rezov vplivajo na okus izvrstne tunine in jo še poudarijo.

Prejemniki nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2019 so:

Igor Jagodic: chef leta 2019

Vrhunsko restavracijo Strelec na Ljubljanskem gradu so med kulinarične zvezde izstrelile mojstrske in do zadnje malenkosti izpiljene jedi chefa Igorja Jagodica, ki kuhinjo v grajskem stolpu vodi od leta 2012.

Njegovi krožniki ponazarjajo stičišče med Alpami, Jadranom in Panonijo – preteklost se združuje z modernimi tehnologijami, saj nenehno razmišlja o prepletanju tradicije in novega. Zanj biti kuhar ni poklic, temveč način življenja, zato so njegove barve žive, vonji in okusi polni življenjske radosti, sladice pa prave umetniške miniature. Ž̌ivi za kuhinjo in svoje goste ter pooseblja vse vrednote, za katere se zavzema Gault&Millau.

Gostilna pri Lojzetu: najboljša restavracija 2019

Na dogodku sta bili razglašeni dve najboljši restvaraciji, saj sta obe dosegli enako število točk.

Kljub številnim uspehom in priznanjem chef Tomaž Kavčič nikoli ne pozabi, od kod prihaja. Veliko da na tradicijo in na Zemonu ni dneva brez domačega kruha, jote in znamenitega hrenovega namaza. Za Kavčiča je najbolj pomembna dobra osnovna sestavina; biti mora lokalna in sveža, ne sme biti preobremenjena z drugimi sestavinami, predvsem pa je treba gostu jed pripraviti in postreči tako, da bo začutil, da je kuhar med procesom mislil nanj. Vselej poudarja, da imamo v Sloveniji najlepši izraz na svetu za restavracijo, saj beseda gostilna zajema bistvo – gostiti. Pravzaprav ne zna drugače – srečni in zadovoljni gostje mu dajejo zagon, da v hrani išče nove okuse, nove zgodbe.

Hiša Franko: najboljša restavracija 2019

Čeprav Hiša Franko stoji v enem odročnejših koncev Slovenije, je bil njen pogled od nekdaj uprt v svet. Najprej, ko jo je kot priljubljeno kmečko gostilno vodil v Italiji kuharske obrti izučen Franko Kramar in stregel daleč naokoli priljubljen angleški rostbif, še bolj pa z zadnjim poglavjem, ki sta ga spisala Valter Kramar in Ana Roš. Za mnoge bi bilo lahko balansiranje med restavracijo, ki je vedno veljala za podeželsko, in svetovno elito misija nemogoče, a Ana in Valter vztrajata na poti, ki sta si jo začrtala na začetku, in ne odstopata. Ana Roš je ena najzanimivejših chefinj z naravnim občutkom za spajanje okusov in surovin, ki se še danes mnogim zdijo nori.

Janez Bratovž: prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike

Chef Janez Bratovž velja za enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov in s tem tudi za enega od stebrov slovenske vrhunske kulinarike. V četrt stoletja na kulinarični sceni se je s svojimi svetovljanskimi in prepoznavnimi krožniki usidral v srca gurmanov, ki se razvajajo v njegovi restavraciji JB v Ljubljani. Njegova filozofija je, da so najpomembnejše sestavine in njihovi okusi, in te ž̌eli z izpiljenimi tehnikami še poudariti. S krožnika se lahko vidi njegovo razmišljanje, njegova kreativnost. Ponosen je, da lahko iz najboljšega, kar dobi v lokalnem okolju, pripravi jed, ki se je drugje ne da dobiti.

David Vračko: chef prihodnosti

Avantgardni chef David Vračko si je izkušnje nabiral v svetovno znanih restavracijah, zadnjih sedem let pa kuha v mariborski restavraciji Mak. Chef, rocker po duši, predvsem pa velik umetnik z nezmotljivim občutkom za mojstrsko dodelane okuse in tehnično dovršenim kuharskim znanjem, že z enim samim drznim grižljajem ustavi čas. To je tisti trenutek popolnosti in miline, ko gost v restavraciji Mak zaradi užitka ali presenečenja ostane brez besed. V resnici je Vračkova filozofija zelo preprosta: vsak gost je poseben in prav vsak mora oditi zadovoljen. In ti zaradi kreativnih, popolnoma odštekanih krožnikov odhajajo vzhičeni, obed se namreč spremeni v pustolovščino v čudežni deželi.

Meta Repovž: chefinja tradicije 2019

Gostilna Repovž ni samo ena najboljših slovenskih gostiln, ampak tudi eko kmetija oziroma domačija, na kateri s srcem dela vsa družina.

Čeprav se močno naslanjajo na tradicijo, jo pri Repovževih nenehno dopolnjujejo z novimi izzivi, zato ekološko hrano strežejo na moderen in kreativen način. Skorajda vse, kar dajo na mizo, zrase na njihovi zemlji, kar zahteva ogromno časa, fizičnega dela in znanja. Ker je chefinja vsak dan v stiku z zemljo, kmetijo in naravo, na sestavine gleda čisto drugače, saj jih pozna od semena naprej. Negovanje in spoštovanje tradicije, ljubezen do lokalnih, ekoloških sestavin, spoštovanje narave, predvsem pa iskrena strast in predanost, toplina in domačnost. Naziv chefinje tradicije 2019 ne bi mogel iti v boljše roke.

Mojmir Marko Šiftar: mladi talent 2019

Njegova mladost je vir drznosti, ustvarjalnosti, zagnanosti in prej prednost kot ovira. Mladi chef kaže zdravo ambicioznost, ki je ne skriva. Prav tako ne skriva, da je zaljubljen v čaj, saj je izdal knjigo 44 odtenkov čaja; zanj pravi, da je njegova najljubša sestavina pri kuhanju in ga rad uporablja tudi na svojih krožnikih. Na tekmovanjih v tujini si je že prikuhal več medalj, zdaj ustvarja v restavraciji Evergreen v Smledniku. Gault&Millau Slovenija 2019 je v Mojmirju Šiftarju in njegovih krožnikih prepoznal talent, strast in predanost ter ga izbral za najbolj obetavnega mladega chefa.

Odprta kuhna: najboljši pop 2019

Da gre ljubezen res skozi želodec, sta dokazala Alma in Lior Kochavy, ki sta leta 2013 skupaj zakuhala projekt Odprta kuhna. Petki so za vse, ki se radi družijo ob dobri ulični hrani, od zgodnje pomladi do pozne jeseni v lepem vremenu rezervirani za druženje na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Od ponudnikov jedače in pijače se zahteva troje: visoka kakovost, ustvarjalnost in edinstvenost. Raznolikost slovenske kulinarične ponudbe na enem mestu odkrivajo tako domačini kot tujci. Od začetkov do danes se je na Odprti kuhni predstavilo že več kot 100 restavracij iz celotne Slovenije, obiskovalci pa so lahko poskusili že okrog tisoč različnih slovenskih in mednarodnih jedi in pijač.

Matic Šubic: najboljši natakar 2019

Vselej prijazen, umirjen, odličen poznavalec vin, drugih pijač ter spajanja jedi in vina, pri čemer obvlada tudi podrobnosti o jedeh in tehnikah priprave. Gostu zna prisluhniti in ga diskretno voditi skozi vinsko spremljavo, pri čemer mu ne vsiljuje lastnega okusa.

Strežbo mojstrsko obvlada in v želji po še boljšem delu si želi vedno novih znanj. Zadnje čase ga najbolj fascinira visok nivo kulinarike v Sloveniji, najbolj pa ga žalosti dejstvo, da je poklic natakarja razvrednoten. In to ravno poklic, ki ga Matic Šubic obožuje in ga tudi zato tako uspešno opravlja v ljubljanski restavraciji Maxim.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri