Porov kiš

1. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Porov kiš (foto: kaiser)
kaiser

Pripravite ga lahko tudi že dan prej

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 200 g moke
  • 125 g hladnega masla
  • 1 jajce
  • 1 žličko kisa
  • 1 žličko soli

Za nadev:

  • 3 stebla pora
  • 2 šalotki
  • 75 g slanine
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 3 jajca
  • 200 g kisle smetane
  • sol, poper
  • nariban muškatni orešek

Priprava

Hitro zgnetite sestavine za testo, ga oblikujte v kroglo in zavito v prozorno folijo za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Por očistite in ga zrežite na obročke. Te nato za minuto ali dve blanširajte v vreli slani vodi. Nato jih oblijte s hladno vodo in dobro odcedite. Olupljeno šalotko zrežite na drobne obročke, slanino pa na majhne koščke. Oboje zarumenite na oljčnem olju in na koncu primešajte še porove obročke.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Testo na pomokani delovni površini razvaljajte 2–3 mm debelo in z njim obložite model za pite (premera 24 cm). Oblikujte tudi rob. Dno nato obložite s porom. Jajca penasto zmešajte s kislo smetano in mešanico začinite. Prelijte po poru in narastek pecite 35–40 minut.

Čas priprave: 1 ura in 20 minut + hlajenje 1 ura.

Na kos: približno 270 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ