Porova pita z grahom - popoln prigrizek

23. 1. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Hrustav por je zares vsestranska zimska zelenjava. Ta porova pita bo popoln prigrizek, ko prijatelji zvečer pridejo na kozarec vina

Za 8 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 1 jajce 
  • sol 
  • 200 g masla

In:

  • 600 g pora
  • 300 g zamrznjenega graha
  • sol, poper
  • nastrgan muškatni orešček
  • 3 jajca
  • 250 g stepene smetane
  • 100 g nastrganega sira
Priprava:

1. Moko presejte na delovno površino. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite jajce in pol žličke soli. Povrh potresite koščke masla. Z velikim nožem vse skupaj sesekljajte in nato na hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2. V tem času očistite por in ga zrežite na 3 cm dolge koščke. Grah približno 2 minuti kuhajte v večji količini slane vode. Po 1 minuti dodajte še por. Vodo nato odlijte, zelenjavo oblijte s hladno vodo in jo odcedite. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.

3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo. Z njim obložite namaščen model za pito (premera 28 cm). Oblikujte približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodite z vilicami.

4. Razžvrkljajte jajca in smetano ter mešanico krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na testo zlijte polovico mase. Po njej razporedite zelenjavo in prelijte s preostalo maso. Potresite s sirom in pito pecite približno 45 minut. Postrezite jo vročo ali hladno.

Čas priprave: 2 uri.
Na kos: približno 540 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 34 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri