Porova pita z grahom - popoln prigrizek

23. 1. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Porova pita z grahom - popoln prigrizek

Hrustav por je zares vsestranska zimska zelenjava. Ta porova pita bo popoln prigrizek, ko prijatelji zvečer pridejo na kozarec vina

Za 8 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 1 jajce 
  • sol 
  • 200 g masla

In:

  • 600 g pora
  • 300 g zamrznjenega graha
  • sol, poper
  • nastrgan muškatni orešček
  • 3 jajca
  • 250 g stepene smetane
  • 100 g nastrganega sira
Priprava:

1. Moko presejte na delovno površino. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite jajce in pol žličke soli. Povrh potresite koščke masla. Z velikim nožem vse skupaj sesekljajte in nato na hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2. V tem času očistite por in ga zrežite na 3 cm dolge koščke. Grah približno 2 minuti kuhajte v večji količini slane vode. Po 1 minuti dodajte še por. Vodo nato odlijte, zelenjavo oblijte s hladno vodo in jo odcedite. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.

3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo. Z njim obložite namaščen model za pito (premera 28 cm). Oblikujte približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodite z vilicami.

4. Razžvrkljajte jajca in smetano ter mešanico krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na testo zlijte polovico mase. Po njej razporedite zelenjavo in prelijte s preostalo maso. Potresite s sirom in pito pecite približno 45 minut. Postrezite jo vročo ali hladno.

Čas priprave: 2 uri.
Na kos: približno 540 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 34 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ