V preteklosti je leča bila zelo priljubljena, nato pa smo nanjo nekoliko pozabili. V resnici pa bi jo morali v svoje obroke vključiti pogosteje...
Leča je enostavna za pripravo, hkrati pa je tudi cenovno dostopna. Poleg tega pa vsebuje še veliko vitaminov, vlaknin in beljakovin, zaradi česar ima številne koristi za zdravje.
1. Zdrava prebava in pomoč pri hujšanju
Leča vsebuje veliko vlaknin, ki so za telo izjemno pomembne: skrbijo za zdravo prebavo, pomagajo zniževati holesterol ter celo pripomorejo k hujšanju. Vlaknine namreč podaljšujejo občutek sitosti in tako preprečijo, da bi posegali po nepotrebnih prigrizkih oziroma da bi zaužili vrč hrane, kot je potrebujete.
2. Uravnavanje krvnega sladkorja
Poleg tega lahko vlaknine v leči pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Zaradi tega je to živilo super izbira tudi za sladkorne bolnike, vendar je dobro, da se pred uživanjem posvetujejo s strokovnjakom.
3. Odličen vir beljakovin
Beljakovine gradijo mišice, pomagajo pri hujšanju ter igrajo številne druge pomembne vloge v telesu. Če si želite povišati svoj dnevni vnos beljakovin, v svojo prehrano vključite lečo!
Pol skodelice leče ima namreč preko 20 g beljakovin. Za primerjavo: 100 g skute vsebuje okoli 10 g beljakovin.
4. Pomembni vitamini in minerali
Leča je odličen vir kalcija, kalija, cinka, železa, pa tudi nekaterih vitaminov B kompleksa. Zaradi tega boste s tem živilom svojemu telesu zagotovili tudi številna mikrohranila, ki so pomembna za zdravje.
Če si torej želite prehranjevati bolj zdravo, v svoje obroke obvezno vključite tudi lečo. Lahko jo uporabite v enoločnicah ali jo preprosto skuhate v vodi in postrežete v kombinaciji s slastno zelenjavo. V Sloveniji lahko najdete tudi že številne izdelke iz leče, kot so denimo lečine testenine ali nadomestki mesa.
Takšni izdelki vam bodo na enostaven način omogočili vse prednosti leče in vam pomagali, da se prehranjujete bolj zdravo.
Vir: n1info.hr
- Preberite si še: To se zgodi z vašim telesom, če prenehate piti sladke pijače
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?