Prava domača pojedina – poljanska kisla repa, klobasa in šmorn

16. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

V duhu zime in slovenske Lise smo se tokrat odločili, da pripravimo pravo domačo pojedino. Od kisle repe do marmelade iz domačih marelic. Če je že zunaj mrzlo, naj bo vsaj v domači kuhinji lepo toplo in mamljivo.

Predjed

Vsaka prava pojedina mora imeti tudi predjed. No, da ne bo stvar preveč zamudna in komplicirana, smo se tokrat odločili, da na svežem ajdovem kruhu z orehi ponudimo namaz s papriko. Ajdov kruh je odličen tudi z ajvarjem. Zraven narežite se kakšno fino domačo salamo.

Kosilo

Za kosilo smo se odločili, da gostom postrežemo poljansko kislo repo, kranjske klobase in zabeljen krompir v kockah.

Poljanska kisla repa

V loncu kuhamo 1 kg kisle repe, dodamo še pest ješprenja in solimo. Posebej skuhamo tri večje olupljene krompirje. Ko so kuhani, jih pretlačimo in damo v repo.

V kozici segrejemo 2 žlici masti ali olja z ocvirki ter ji dodamo polovico sesekljane čebule. Ko čebula zarumeni, dodamo še žličko bele moke, dobro premešamo in stresemo v repo. Vre naj še 10 minut, potem jo lahko postrežemo. Zraven lahko ponudimo tudi rjavi fižol.

H kranjski klobasi (za pomoč pri nakupu vam lahko povemo, da je bila letos na Festivalu kranjske klobase za najboljšo izbrana tista, ki jo delajo v Mesarstvu Podobnik) ponudite gorčico.

Posladek

Šmorn z domačo marmeldo

Rumenjake in beljake 4 jajc ločimo. V posodo z rumenjaki dodamo 250 ml mleka, 220 g moke, malo mineralne vode, sladkor in sol. Vse skupaj dobro stepemo. Prilijemo še 250 g mleka. Po želji lahko dodamo tudi rozine, ki smo jih prej namočili v rumu.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v testo. V ponvi segrejemo olje in nanj vlijemo toliko testa, da dobimo debelejšo palačinko. Ko je testo na eni strani pečeno, ga obrnemo in z vilicami razrežemo in razdrobimo. Dobro popečemo. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa. Pečen carski praženec potresemo s sladkorjem v prahu.

Zraven ponudimo džem gozdne borovnice in marelično marmelado, pika na i pa bo tudi domači višnjev kompot.