Najboljši recept za praznično gos (z medom in pomarančami)

10. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Praznična goska bo vaše goste pustila odprtih ust.

Za 6 oseb potrebujete

  • 1 očiščeno gos (pribl. 3 kg)
  • sol
  • kumino
  • 3 jabolka
  • 4 čebule
  • 1 žlico tekočega medu
  • 1 žlico pomarančne marmelade
  • sok 1 pomaranče
  • 200 ml belega vina
  • 200 ml perutninske juhe
  • timijan
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • poper

Za omako:

  • 1 žlico masla
  • pol žlice gladke moke
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 100 ml perutninske juhe
  • sok 2 pomaranč
  • 1 žlico sadnega kisa

Priprava

Gos operite od znotraj in od zunaj, jo očistite in jo ravno tako z obeh strani natrite s soljo in kumino. Jabolka operite, odstranite peščišče in jih zrežite na četrtine. Čebulo olupite in jo zrežite na četrtine. Polovico čebule skupaj s polovico jabolk denite v gos.

Med zmešajte z marmelado in sokom 1 pomaranče. Z mešanico premažite gos in jo za 2 uri postavite v hladilnik. V vmesnem času razpustite maslo, ga potresite z moko in pripravite prežganje. Prilijte juho in vse skupaj dobro premešajte.

V drugi posodi zavrite sladkor, pomarančni sok in kis. Primešajte prežganje, začinite s soljo in kuhajte približno 20 minut. Iz hladilnika vzemite gos, jo položite v pekač, obložite s čebulo in jabolkom ter potresite s timijanom. Prelijte z vinom. Gos v pokritem pekaču približno 3 minute pecite v pečici, segreti na 130 stopinj. Po koncu peke odstranite pokrov. Pomaranče zrežite na rezine, jih porazdelite okoli mesa in gos pri 180 stopinjah pecite toliko časa, da postane skorjica hrustljava. V tem času jo nekajkrat prelijte z juho in sokom, ki nastaja med peko.

Pečeno gos postavite na toplo. Soku, ki je nastal pri peki, primešajte omako in vse skupaj pogladite skozi cedilo. Preostalo pomarančo zrežite na tanke rezine in z njimi okrasite gos. Meso denite na segret krožnik in ga postrezite z omako in ustrezno prilogo.

Čas priprave približno 4 ure + mirovanje.

Na osebo: približno 1610 kcal, beljakovine: 90 g, maščobe: 118 g, ogljikovi hidrati: 39 g.

Preberite še:

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri