Prazničnim dobrotam se bo težko odreči, zato smo za vas pripravili odličen meni z manj kot 1000 kalorijami.
Predjed
Božična solata z rdečo peso
Za 4 osebe potrebujete:
- 3 debele rezine črnega kruha
- 2–3 sladko-kisla jabolka
- 3 žlice limoninega soka
- 1 žličko srednje ostre gorčice
- 1 žličko tekočega medu
- 6 žlic olivnega olja
- 4 vejice peteršilja
- sol, poper
- 500 g kuhane rdeče pese
- 100 g gorgonzole (vakuumsko pakirane)
- 100 g motovilca
Priprava:
Kruh zrežite na 2 cm velike kocke in jih popecite v suhi ponvi. Jabolka zrežite na tanke krhlje in jih zmešajte z 1 žlico limoninega soka. Preostali limonin sok zmešajte z gorčico, medom, oljem in sesekljanim peteršiljem. Preliv solite in poprajte.
Rdečo peso zrežite na tanke rezine, gorgonzolo pa razdrobite. Na krožnike naložite rdečo peso, jabolka in motovilec ter pokapljajte s prelivom. Solato posujte z opečencem in gorgonzolo.
Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 280 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 35 g.
Glavna jed
Ribica s pomarančno-čokoladno omako
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 bio pomaranči
- 3 žlice olja
- cimet v prahu
- 1 ščepec čilija v prahu
- sol, poper
- 700 g svinjske ribice
- 1–2 žlički javorovega sirupa
- 200 ml smetane
- 1–2 žlički škroba
- 20 g temne čokolade
Priprava:
Pomaranči operite pod vročo vodo in ju spiralasto olupite. Pomarančam odstranite belo kožico pod lupino in ju zrežite na kolute. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155).
Zmešajte 1,5 žlice olja, ¼ žličke cimeta, čili, sol in poper. Meso premažite s pripravljeno mešanico, ovijte s pomarančno lupino in trdno povežite s kuhinjsko vrvico. Meso opecite na preostalem olju, ga preložite v pekač in v pečici pecite približno 35 minut.
Na preostali maščobi popecite rezine pomaranče. Dodajte sirup in ga malo povrite. Pomaranče poberite iz ponve in jih shranite na toplem. V ponev vlijte smetano in jo zavrite.
Škrob zmešajte s 50 ml vode in ga primešajte omaki. Omako zavrite in ji prilijte toliko vode, da postane primerno gosta. Čokolado sesekljajte in jo raztopite v omaki. Omako začinite s cimetom, soljo in poprom. Meso zrežite na rezine in ga postrezite s pomarančami in omako.
Fižol in slanino popražite na 1 žlici olja. Začinite s soljo, poprom in 1 žličko medu. Krompirju odlijte vodo. Dodajte mu vroče mleko, maslo in sol ter zmečkajte v pire. Medaljone postrezite s krompirjem in fižolom.
Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 15 g.
Sladica
Zamrznjeni sufle s kavno aromo
Za 4 osebe potrebujete:
- 85 ml mleka
- 135 g smetane
- 20 g praška za instant kavo
- 65 g temne čokolade (70 % kakava)
- 2 jajci
- 1 ščepec soli
- 50 g sladkorja
Priprava:
Mleko, smetano in prašek za kavo zavrite, odstavite in pustite stati približno 15 minut. 4 skodelice za ekspreso obložite s trakovi papirja za peko (3 x 10 cm), da segajo 2 cm nad robom skodelice. Čokolado sesekljajte.
Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake in kavno smetano nad vročo vodno kopeljo stepite v kremo. V vroči kremi postopoma raztopite čokolado in kremo ohladite. Beljake, sladkor in sol čvrsto stepite. Sneg primešajte čokoladni masi. Maso prelijte v skodelice in postavite v zamrzovalnik za približno 4 ure. Nato odstranite papir in sladico po želji okrasite.
Čas priprave: približno 4 ure 45 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 22 g.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek