Praznični meni z manj kot 1000 kcal

21. 12. 2012
Deli
Praznični meni z manj kot 1000 kcal

Prazničnim dobrotam se bo težko odreči, zato smo za vas pripravili odličen meni z manj kot 1000 kalorijami.

Predjed

Božična solata z rdečo peso

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 debele rezine črnega kruha
  • 2–3 sladko-kisla jabolka
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • 1 žličko tekočega medu
  • 6 žlic olivnega olja
  • 4 vejice peteršilja
  • sol, poper
  • 500 g kuhane rdeče pese
  • 100 g gorgonzole (vakuumsko pakirane)
  • 100 g motovilca

Priprava:

Kruh zrežite na 2 cm velike kocke in jih popecite v suhi ponvi. Jabolka zrežite na tanke krhlje in jih zmešajte z 1 žlico limoninega soka. Preostali limonin sok zmešajte z gorčico, medom, oljem in sesekljanim peteršiljem. Preliv solite in poprajte.

Rdečo peso zrežite na tanke rezine, gorgonzolo pa razdrobite. Na krožnike naložite rdečo peso, jabolka in motovilec ter pokapljajte s prelivom. Solato posujte z opečencem in gorgonzolo.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 280 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

Glavna jed

Ribica s pomarančno-čokoladno omako

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 bio pomaranči
  • 3 žlice olja
  • cimet v prahu
  • 1 ščepec čilija v prahu
  • sol, poper
  • 700 g svinjske ribice
  • 1–2 žlički javorovega sirupa
  • 200 ml smetane
  • 1–2 žlički škroba
  • 20 g temne čokolade

Priprava:

Pomaranči operite pod vročo vodo in ju spiralasto olupite. Pomarančam odstranite belo kožico pod lupino in ju zrežite na kolute. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155).

Zmešajte 1,5 žlice olja, ¼ žličke cimeta, čili, sol in poper. Meso premažite s pripravljeno mešanico, ovijte s pomarančno lupino in trdno povežite s kuhinjsko vrvico. Meso opecite na preostalem olju, ga preložite v pekač in v pečici pecite približno 35 minut.

Na preostali maščobi popecite rezine pomaranče. Dodajte sirup in ga malo povrite. Pomaranče poberite iz ponve in jih shranite na toplem. V ponev vlijte smetano in jo zavrite.

Škrob zmešajte s 50 ml vode in ga primešajte omaki. Omako zavrite in ji prilijte toliko vode, da postane primerno gosta. Čokolado sesekljajte in jo raztopite v omaki. Omako začinite s cimetom, soljo in poprom. Meso zrežite na rezine in ga postrezite s pomarančami in omako.

Fižol in slanino popražite na 1 žlici olja. Začinite s soljo, poprom in 1 žličko medu. Krompirju odlijte vodo. Dodajte mu vroče mleko, maslo in sol ter zmečkajte v pire. Medaljone postrezite s krompirjem in fižolom.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Sladica

Zamrznjeni sufle s kavno aromo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 85 ml mleka
  • 135 g smetane
  • 20 g praška za instant kavo
  • 65 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 2 jajci
  • 1 ščepec soli
  • 50 g sladkorja

Priprava:

Mleko, smetano in prašek za kavo zavrite, odstavite in pustite stati približno 15 minut. 4 skodelice za ekspreso obložite s trakovi papirja za peko (3 x 10 cm), da segajo 2 cm nad robom skodelice. Čokolado sesekljajte.

Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake in kavno smetano nad vročo vodno kopeljo stepite v kremo. V vroči kremi postopoma raztopite čokolado in kremo ohladite. Beljake, sladkor in sol čvrsto stepite. Sneg primešajte čokoladni masi. Maso prelijte v skodelice in postavite v zamrzovalnik za približno 4 ure. Nato odstranite papir in sladico po želji okrasite.

Čas priprave: približno 4 ure 45 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"