Praznični dnevi so za mnoge priljubljeni del leta tudi na račun gurmanskega veselja, ki ga na obraz pričarajo številne praznične jedi.
Vse praznične jedi pa kljub temu, da nekatere veljajo za tradicionalne in še posebej priljubljene, niso najboljša izbira za zdravje, še zlasti srca in ožilja. Kardiologinja, avtorica in ustanoviteljica klinike za preventivno kardiologijo v Minnesoti, dr. Elizabeth Klodas, izpostavlja nekaj prazničnih jedi, ki jih sama nikoli ne uživa. O katerih jedeh je govora?
Ne spreglejte:
Praznične jedi s katerimi tudi v času praznikov ni priporočljivo pretiravati
1. Pekovski izdelki iz bele moke
Marsikatere praznične večerje ne minejo brez pogostitev s kruhom, žemljicami, hlebčki in podobnimi pekovskimi izdelki. Dr. Klodasova izpostavlja, da so tovrstna živila polna praznih kalorij in natrija. »Izdelki iz bele moke, kot so hlebčki, žemljice in kruh so polni natrija, kar lahko zviša krvni tlak,« dodaja.
2. Nezdravi prigrizki
Pogosto so del druženj tudi različni slani in sladki prigrizki, ki pa so po mnenju kardiologinje običajno osiromašeni hranilnih snovi, toda visoko kalorični. Sama svetuje, da se nezdravih prigrizkov pred glavno jedjo raje izogibajte in raje zaužijte le glavno jed, ki bo imela več hranilnih koristi.
3. Praznični piškoti
Čeprav si številni ne predstavljajo praznikov brez prazničnih piškotov, se jih dr. Klobasova na daleč izogiba, še zlasti po večjem in nasitnem obroku, kot je večerja. Tudi sicer sladice priporoča v manjši meri in zmerni količini.
4. Likerji
Poleg jedi so se na spisku znašle tudi pijače, s katerimi tudi v času praznikov ni dobro pretiravati. Med njimi so praznični likerji, kot je jajčni liker. Kardiologinja se likerjev izogiba predvsem zato, ker so kalorični in polni sladkorja in nasičenih maščob. »To so najslabše pijače, ki škodijo zdravju srca in povišujejo nezdrav holesterol,« poudarja.
5. Mešane alkoholne pijače
Poleg likerjev dr. Klodasova odsvetuje tudi pretiravanje z alkoholom. Priporoča, da se izogibate predvsem mešanju različnih alkoholnih pijač med seboj, saj imajo poleg negativnih učinkov na srce in ožilje tudi učinek na motnje srčnega ritma. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja so prav tako velik kalorični zalogaj za telo.
Četudi se zdi, da je jedi in pijač, ki se jih kardiologinja v času prazničnih dni izogiba kar nekaj, pravi, da v njeni družini ne manjka tradicionalnega duha in uživanja v praznični kulinariki.
Praznične jedi pa si privošči v nekoliko drugačnem razmerju. »Namesto pečenke z zelenjavo, jem več zelenjave z manj pečenke. Namesto polne porcije vsake sladice si privoščim polovico porcije, da lahko uživam v vsem,« pravi. V zimskem času pa rada poseže tudi po raznolikih citrusih, polnih vitamina C, kot so pomaranče, klementine in mandarine.
Vir: eatthis.com
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del