Prijazna reja - kot na kmečkem dvorišču

28. 11. 2016 Promocijsko sporočilo

Perutnina Ptuj je presenetila s popolno novostjo - izdelčno linijo Natur Premium, ki temelji na drugačni, piščancem prijazni reji. Piščancem prijazna reja je dobra za živali, saj pomeni: več prostora, več gibanja, izhod na prosto, več svetlobe, več zdravja.

Perutnina Ptuj je prva v Sloveniji vpeljala napreden standard piščancem prijazne reje. Meso iz nove reje je na voljo v liniji Natur Premium. Kupci in tudi rejci so ga odlično sprejeli, zato si želijo v prihodnosti v Perutnini Ptuj v celoti preiti na nov način reje.

"Živali svoj dan najraje preživljajo zunaj. Na prostem se sončijo in brskajo po nastilju. Tako kot kokoši na kmečkem dvorišču."

Po švicarskem zgledu

Na zahodnih trgih so certifikati, ki dokazujejo dobrobit rejnih živali, že dobro uveljavljeni, Perutnina Ptuj pa pri nas orje ledino. Nov standard je nastal na podlagi naprednega švicarskega standarda. Potem ko si je strokovna skupina v Švici ogledala, kako ta reja izgleda, in proučila standard, je kaj hitro padla odločitev. Pri enem od kooperantov so tako leta 2014 pilotsko preuredili en hlev. Že prve izkušnje pa so jih prepričale, da je piščancem prijazna reja prava pot.


Podobno kot na kmečkem dvorišču

Nov standard piščancem prijazne reje je v nekem smislu korak nazaj, saj se po svojih značilnostih približuje reji, kot je včasih potekala na kmečkem dvorišču. Preurejeni hlevi jim zagotavljajo več prostora, več svetlobe, več gibanja in izhod na prosto. Glavna značilnost novih hlevov je namreč zaščitena »terasa« za piščance, kjer radi uživajo na svežem zraku. Zaradi novih pogojev so piščanci bolj zdravi, to pa pomeni tudi višjo raven kakovosti njihovega mesa.

"Že na prvi pogled lahko opazimo, da so piščanci precej bolj igrivi. Ker se veliko gibljejo, je drugačna tudi tekstura njihovega mesa."

Investicija, ki prinaša zadovoljstvo

Prehod na novi standard je za rejca pomembna odločitev. Pri Slodnjakovih so jo za nas povzeli tako: »Povabili so nas s Perutnine Ptuj in smo o prehodu na nov standard kar nekaj časa razmišljali. Zakaj? Ker je bila potrebna kar precejšnja investicija, poleg tega pa nova reja zahteva več dela. Več je čiščenja, z izgradnjo nadstreška so se povečale površine.« Toda izkušnje vseh rejcev z novim standardom so izredno dobre in polne zadovoljstva. Vsi po vrsti izjavljajo, da jih običajna reja več ne zanima.

Strašno perfekten zmagovalni recept za Štajerskega piščanca z bučnimi semeni si lahko ogledate TUKAJ.