Recept za domačo marmelado iz citrusov

Sladki namazi iz citrusov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 2. 2012

Pri razlikovanju marmelad in džemov vlada nekakšna zmeda. Britanci jih razlikujejo glede na sadje, iz katerega so narejeni, v večini literature pa se ločijo glede na teksturo.

Marmelada ali džem

Britanci jih razlikujejo glede na sadje, iz katerega so narejeni, in sicer uporabljajo izraz marmelada (angl. marmalade) samo za sladke pripravke iz citrusov (pomaranč, limon, grenivk, mandarin …), medtem ko so pripravki iz drugega sadja džemi (angl. jam).

V večini literature pa se marmelade ločijo od džemov glede na teksturo: pri marmeladah je sadje zmleto ali razkuhano v kašo, pri džemih pa se skupaj s sladkorjem, nekoliko krajši čas kot pri marmeladah, kuhajo celi koščki sadja, ki so vidni tudi v namazu.

Zelo britansko

Originalna britanska marmelada je narejena iz španskih grenkih pomaranč sorte seville.

Te vsebujejo več pektina kot sladke pomaranče, njihova lupina pa ima posebno grenak okus, ki daje marmeladi značilno noto.

Britanci kuhajo marmelado tudi iz drugih citrusov, na primer limon, limet, grenivk, mandarin in sladkih pomaranč.

Osnovni recept

Sadeže na debelo olupite, tako da odstranite tudi belo plast pod lupino, in izrežite fileje. 500 g pomarančnih ali filejev grenivke, 500 ml soka in 500 g želirnega sladkorja (2 : 1) kuhajte približno tri minute in s površine sproti pobirajte pene. Marmelado prelijte v kozarce in jih zaprite. Za limetino ali limonino marmelado lahko dodate malo več sladkorja.

Pečke

Pečk ne zavrzite, ampak jih denite v vrečko iz gaze ali čajno vrečko in jih kuhajte skupaj s sadjem. To pospešuje želiranje. Preden marmelado prelijete v kozarce, pečke odstranite.

Dekorativno

Če uporabljate neškropljene citruse iz ekološke pridelave, lahko uporabite tudi njihovo lupino.

Za pripravo marmelade pomaranče ali druge sadeže z lupino narežite na rezine in jih približno 1 uro kuhajte v malo vode. Nato dodajte želirni sladkor in kuhajte 3 minute.

Za dekorativni dodatek v marmeladi pa poskrbijo tanki trakovi. Samo obarvan del lupine na tanko odrežite s sadeža in ga zrežite na tanke trakove. Še lažje bo šlo, če lupino v obliki traku s sadeža olupite s posebnim nožkom.

Pika na i

Pomarančni liker ali viski dajeta marmeladam iz citrusov posebno aromo. Alkohol dodajte marmeladi vedno šele ob koncu kuhanja.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri