Humus je namaz, katerega glavna sestavina je stročnica – čičerka, ki je še posebej primerna za športnike, saj je odličen vir beljakovin in mineralov.
Domači presni humus
Sestavine:
- 300 g čičerke
- 3 stroki česna
- žlička začimbe kumin
- žlica olivnega olja
- iztisnjen sok ene limone
- žlička soli
Priprava:
Čičerko namočimo v toplo vodo za vsaj 12 ur ali še bolje za 24 ur. Namočeno čičerko odcedimo, jo stresemo v blender ter ji dodamo strte stroke česna, začimbo kumin, olivno olje, žličko soli in iztisnemo sok ene limone.
Vse sestavine zmeljemo v gladko pasto. Ko je masa zelo dobro zmleta in dobi videz namaza, ga z lopatko nadevamo v kozarce, ki jih lahko neprodušno zapremo. Humus hranimo v hladilniku do 6 dni.
Humus s posušenimi paradižniki
Sestavine:
- 1 pločevinka čičerke
- 8 posušenih paradižnikov (v olju)
- 2 stroka česna
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlica paste tahini
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 žlica olivnega olja
- 4 do 5 žlic vode
- sol in poper
- čili v prahu
Priprava:
V mešalniku ali multipraktiku zmeljemo čičerko, paradižnik in česen do gladkega. Dodamo še preostale sestavine in dobro premešamo.
Postrežemo s svežo zelenjavo, krekerji ali pogretim pita kruhom.
Recepte so prispevali: Danilo – avtor bloga Easy recepti in sestri Sandra in Anja – avtorici bloga DearKitchen.
Priporočamo tudi: Safsouf: solata s čičerko, bulgurjem in meto
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del