Pripravite domači humus

1. 1. 2016 | Vir: Lisa
Deli
Pripravite domači humus (foto: Arhiv easy-recepti.blogspot.com)
Arhiv easy-recepti.blogspot.com

Humus je namaz, katerega glavna sestavina je stročnica – čičerka, ki je še posebej primerna za športnike, saj je odličen vir beljakovin in mineralov.

Domači presni humus

Sestavine:
  • 300 g čičerke
  • 3 stroki česna
  • žlička začimbe kumin
  • žlica olivnega olja
  • iztisnjen sok ene limone
  • žlička soli
Priprava:

Čičerko namočimo v toplo vodo za vsaj 12 ur ali še bolje za 24 ur. Namočeno čičerko odcedimo, jo stresemo v blender ter ji dodamo strte stroke česna, začimbo kumin, olivno olje, žličko soli in iztisnemo sok ene limone.

Vse sestavine zmeljemo v gladko pasto. Ko je masa zelo dobro zmleta in dobi videz namaza, ga z lopatko nadevamo v kozarce, ki jih lahko neprodušno zapremo. Humus hranimo v hladilniku do 6 dni.

Humus s posušenimi paradižniki

Sestavine:
  • 1 pločevinka čičerke
  • 8 posušenih paradižnikov (v olju)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica paste tahini
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 4 do 5 žlic vode
  • sol in poper
  • čili v prahu
Priprava:

V mešalniku ali multipraktiku zmeljemo čičerko, paradižnik in česen do gladkega. Dodamo še preostale sestavine in dobro premešamo.

Postrežemo s svežo zelenjavo, krekerji ali pogretim pita kruhom.

Recepte so prispevali: Danilo – avtor bloga Easy recepti in sestri Sandra in Anja – avtorici bloga DearKitchen.

Priporočamo tudi: Safsouf: solata s čičerko, bulgurjem in meto

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del