Pripravite kremast namaz OBAZDA po originalnem receptu in presenetite goste

Pripravite kremast namaz OBAZDA po originalnem receptu in presenetite goste (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2021

Hitro pripravljen in slasten kremast namaz iz sira. Recept zahteva tri sestavine in nekaj začimb.  

Na Bavarskem namaz obazda (ali Obatzte – Obatzter – Obatzta – Obatzda – Obazde) radi postrežejo v pivskih vrtovih (Biergarten) in še posebej tekne skupaj s svežo pečeno presto. Tako ga postrežejo tradicionalno: s prestami, s čebulnimi obročki, z rdečimi redkvicami in včasih z malo drobnjaka. Seveda si ga lahko privoščite tudi z žemljico, štručko in drugim krušnim pecivom ali zraven postrežete kateri koli vam ljub kruh, opečene kruhke ali krekerje. Veliko jih namaz uporabi tudi za pripravo sendvičev in kruhkov.

Zanimivo, da so ta začinjeni kremasti namaz prvič pripravili pred sto leti, natančneje leta 1920 tako rekoč iz nuje – ker so bavarskemu gostilničarju iz okolice Münchna ostale velike količine sira. Sir so zmešali s penastim maslom, soljo, poprom, kumino, papriko in s kančkom piva – in nastal je namaz 'obazt', kar je bavarski izraz za 'zmešan'.

Originalen namaz obazda se sme izdelovati samo na Bavarskem in izključno po tradicionalni recepturi. Od leta 2015 je namaz na seznamu živil z zaščitenim geografskih poreklom.

Tako namaz obazda pripravite sami doma:
Ne spreglejte namigov na koncu članka!

Sestavine:

  • 250 gramov zrelega mehkega sira kamamber (sobna temperatura)
  • 50 g masla (sobna temperatura)
  • pol čebule
  • 2 do 3 čajne žličke paprike v prahu
  • sol in poper
  • kumina (neobvezno)
  • pekoča paprika v prahu (neobvezno)
  • kanček svetlega piva (neobvezno)

Priprava:

Čebulo zelo drobno nasekljajte.

Sir narežite na manjše koščke in stresite v posodo ter dobro pretlačite z vilicami.

Nato siru primešajte maslo. Če želite, da bi bila vaš namaz bolj kremast, lahko dodate nekaj več masla.

Nato ta kremast namaz začinite po okusu s soljo in poprom, dodajte kumino, papriko in pekočo papriko, če imate radi pekoče, ter posodo postavite v hladilnik za vsaj eno do dve uri.

Preden postrežete, lahko namaz posujete z drobnjakom in okrasite z nekaj kolobarji čebule.

Nasveti:
  • Če je obazda presuha, bo pomagal tudi kanček mleka. Tako bo namaz bolj kremast.
  • Za namaz močnejšega okusa lahko namesto sira kamamber uporabite zrel limburger ali romadur.
  • Namaz je najbolje pojesti na dan priprave, ker čebula čez čas rada postane grenka.
Poskusite tudi: