Puran z mesnim nadevom

Puran z mesnim nadevom (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Ideja za okusno pečenko!

Za 10 oseb potrebujete:

Za nadev:

  • olivno olje
  • 1 drobno sesekljano čebulo
  • 100 g kock slanine
  • 120 g kock korenja
  • 120 g koščkov stebelne zelene
  • 4 stroke sesekljanega česna
  • 400 g mlete svinjine
  • 100 g drobno sesekljanih suhih marelic
  • 2 vejici sesekljanega rožmarina
  • 2 vejici sesekljanega žajblja
  • morsko sol, sveže mleti črni poper
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sok in lupinico 2 limon
  • pest drobtin

Za purana:

  • 1 puran (približno 3,5 kg)
  • 100 g rezin slanine
  • morsko sol, sveže mleti poper
  • rezine 2 pomaranč
  • 100 g masla

Za krompir:

  • 500 g krompirja
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 30 g masla
  • 150 g graha

Priprava:

1 V ponvi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo in slanino in na srednji temperaturi oboje pražite nekaj minut. Nato dodajte korenje, zeleno in česen. Med mešanjem vse skupaj dušite 3 minute. Mešanico nato postavite vstran.

2 Mletemu mesu dodajte marelice, zelišča, muškat in limonino lupinico. Nakapajte z limonovim sokom in mešanico začinite s soljo in poprom. Če je mešanica preredka, dodajte še pest drobtin.

3 Pečico segrejte na 140 stopinj. Purana oplaknite pod hladno vodo in ga osušite s kuhinjsko brisačo. S prsti na prsih previdno ločite kožo od mesa. Žep napolnite z mesno mešanico in povežite skupaj noge.

4 Purana natrite s soljo in poprom ter ga položite v pekač. Prilijte približno 100 ml vode.

5 Purana pecite približno 5 ur. Vsakih 30 minut ga zalijte z malo vode. Ko je meso skoraj pečeno, v omaki stopite maslo in po puranu razporedite rezine pomaranče. Meso pecite še 20 minut. Nato ga vzemite iz pečice in ga shranite na toplem. Temperaturo pečice zvišajte na 190 stopinj.

6 Za pripravo krompirjeve solate olupite in na tanke rezine zrežite krompir in rdečo čebulo. Stresite v skledo, prilijte olivno olje in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Mešanico razporedite po dnu pekača, obloženega s papirjem za peko, in ga pecite približno 30 minut. Medtem v ponvi stopite maslo. Nanj stresite grah in ga segrejte. Nato ga primešajte krompirju. Postrezite s puranovo pečenko.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri