Puranja pašteta v listnatem testu

13. 8. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Puranja pašteta v listnatem testu (foto: Profimedia)
Profimedia

Odlična pašteta, ki bo teknila kot prigrizek ...

Za 6 oseb potrebujete:

  • 800 g perutninskih jeter (puran, piščanec, raca)
  • 8 vejic timijana
  • 400 ml rdečega vina
  • sol, sveže mleti barviti poper
  • 150 g masla + nekaj masla za namastitev modla
  • 4 jajca + 1 jajce za mazanje
  • 80 g suhega manga
  • 80 g suhih brusnic
  • 100 g nesoljenih in neolupljenih pistacij
  • 400 g listnatega testa
  • moko za delovno površino

Za ribezovo omako:

  • 60 g sladkorja
  • 60 g ribeza
  • 100 ml rdečega vina

Priprava:
1 Jetra dobro operite, jih zrežite na kocke in jih denite v skledo. Dodajte timijan in vino. Začinite s soljo in poprom ter pustite stati najmanj 30 minut. Nekaj mešanice postavite stran, ostalo pa gladko ukašite. Nato dodajte še kocke masla in jajca. Spet zmešajte do gladkega.

2 Jetrno mešanico denite v skledo in ji primešajte sesekljane mango, brusnice in pistacije. Testo zrežite na velikost ozkega pravokotnega modla za paštete in odrežite del, ki bo namenjen za pokrivanje.

3 Dobro namastite model in ga obložite s testom. Odrežite ven segajoče dele. Po testu razporedite polovico mešanice. Po njej razporedite sesekljane dele jeter in po njih preostalo sesekljano mešanico.

4 Preostalo testo premažite s stepenim jajcem in ga položite na jetrno mešanico, zatisnite robove. Pašteto približno 60 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. V kozici karamelizirajte sladkor. Dodajte ribez, ga pretlačite s paličnim mešalnikom in prilijte vino. Omaka naj lahno vre 10 minut. Rezine ohlajene paštete postrezite z ribezovo omako.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord