Strokovnjaki opozarjajo, da meso, alkohol ter pretirano uživanje sladkorja in maščob lahko povečajo tveganje za raka.
Strokovnjaki so razkrili, katera živila lahko povečajo tveganje za raka in čemu bi morali izogibati, da bi zmanjšali možnosti za razvoj te zahrbtne bolezni, piše net.hr.
Čeprav se je nemogoče popolnoma izogniti vsakemu karcinogenu, torej snovi, ki povečuje možnosti za nastanek raka, strokovnjaki predlagajo, da lahko zmanjšate tveganje za raka z izločanjem določenih živil iz prehrane.
Ne spreglejte:
- Dietetiki so enotni, da je to najboljši napitek ob vročini: poteši žejo in hidrira kot voda, hkrati pa uravnava prebavo
- 6 sadežev, ki pomagajo pri hujšanju in preprečujejo maščobo na trebuhu
- Ena noč s čebulo v nogavici dela čudeže: naravna rešitev za številne zdravstvene težave
Meso, alkohol, sladkor in maščobe kot dejavniki tveganja
Opozorili so, da snovi v mesu in alkoholu ter pretirano uživanje sladkorja in maščob lahko povečajo tveganje za raka črevesja, dojke in jeter.
Nekateri ljudje se izogibajo predelanim mesninam, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi se bilo dobro izogibati tudi svežemu, mletemu in zamrznjenemu rdečemu mesu.
Številne študije so pokazale povezavo med uživanjem rdečega mesa in nekaterih vrst raka, vendar zakaj se to dogaja in kakšna je natančna raven povečanega tveganja za raka, ostaja nejasno.
Nutricionist pri World Cancer Research Fund (WCRF), Matthew Lambert, je povedal: "Še vedno se raziskuje, kako rdeče meso povzroča raka. Eden od možnih načinov vključuje spoj, imenovan hem, ki vsebuje železo in rdečemu mesu daje barvo. Hem lahko spodbuja nastanek spojin, ki povzročajo raka in za katere se je pokazalo, da poškodujejo sluznico črevesa, kar lahko poveča tveganje za raka črevesa," je poudaril.
Strokovnjaki prav tako poudarjajo, da se med toplotno obdelavo mesa, zlasti pri visokih temperaturah (npr. cvrtje, peka na žaru...) tvorijo heterociklične in policiklične aminokisline (HCA in PCA), ki lahko poškodujejo celice v črevesju.
Da bi torej zmanjšali tveganje za nastanek rakavih obolenj, v svoji prehrani omejite rdeče meso, alkohol, sladkor in maščobe. Namesto tega si privoščite polnovredne obroke, sestavljene iz sadja, zelenjave in pustih virov beljakovin, kot so denimo belo pusto meso, stročnice ali pusta skuta.
Vir: net.hr
- Preberite si še: Hitro, preprosto in noroooo okusno: tako pripravite beljakovinsko bogato pecivo z breskvami
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?