Banane in nutela, nadvse enostavna in okusna sladica.
Sestavine za presno nutelo:
- 300 g lešnikov
- 100 g izkoščičenih datljev
- ½ skodelice vode + več po potrebi
- 1 jušni žlici kakava v prahu
Predpriprava lešnikovega masla: Najprej bo treba prepražiti lešnike. Lahko jih prepražimo na suhi ponvi ali jih v ogreti pečici na 180°C pečemo 10-15 minut.
Pražene oziroma posušene lešnike prestavimo v blender ali multipraktik in aparat prižgemo na najvišjo hitrost. Mešamo, dokler se oreščki ne spremenijo v gladko lešnikovo maslo, kar lahko traja tudi do 15 minut. Ne obupajte!
Priprava nutele: Ko je lešnikovo maslo gotovo, ga prestavimo v ločeno skodelico. V blenderju (ni ga treba pomivati) nato zmešamo datlje, vodo in kakav, da dobimo sladko čokoladno pasto. Šele nato vrnemo lešnikovo maslo nazaj v aparat in mešamo do gladkega. Po potrebi dodamo več vode, dokler ne dobimo goste gladke nutele. Namažemo jo na zrele banane, ki smo jih olupili in vzdolžno prerezali na pol.
Recept: Eva Žontar iz knjige Simpl sladice
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem