Recept: Belušev kiš

16. 6. 2013
Deli
Recept: Belušev kiš (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Pomaranča poskrbi za posebno noto.

Za 8 kosov potrebujete:
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • sol
  • 300 g zelenih belušev
  • sladkor
  • 3 jajca
  • 200 g kisle smetane
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1–2 žlici limoninega soka
  • 1 majhen strok česna
  • naribano muškatno lupinico
Priprava:

1. Pomarančo operite pod vročo vodo, nastrgajte polovico lupinice sadeža in iztisnite sok. Odmerite 70 ml in ga zmešajte z moko, kockami masla in pol žličke soli. Zgneteno testo oblikujte v kroglo, jo zavijte v prozorno folijo in jo za približno 30 minut postavite v hladilnik.

2. Beluše oplaknite, jih olupite v spodnji tretjini in odrežite olesenele konce. Slani vodi dodajte ščepec sladkorja in jih v njej kuhajte približno 5 minut. Skuhane odcedite.

3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite model (približno 22 cm dolžine) za narastke. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini, obložite model in oblikujte rob. Dno večkrat prebodite z vilicami in ga pecite približno 15 minut.

4. Zmešajte jajca, kislo smetano, parmezan, limonin sok in pomarančno lupinico. Česen olupite in ga iztisnite zraven. Začinite s soljo in muškatnim oreškom. Pečeno testo nato obložite z beluši, prelijte z jajčno mešanico in kiš pecite približno 35 minut. Po 15 minutah peke ga pokrijte s papirjem za peko.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut + hlajenje 30 minut.
Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek