Recept: Bouillabaisse

Recept: Bouillabaisse (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2015

Najbolje, da ga postrežete s česnovim namazom in francosko štruco.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g ribjih filetov
  • 500 g klapavic ali lepotk (zamrznjenih)
  • 1 koromač
  • 2–3 korenčke
  • 3 paradižnike
  • 1 por
  • 1 čebulo
  • 3 stroke česna
  • 3 žlice olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • 400 ml ribje osnove
  • 4 g žafranovih nitk
  • sol, poper
Priprava:

1. Ribo na hitro oplaknite v hladni vodi in jo zrežite na kocke. Školjke odtajajte, jih oplaknite in odcedite. Odprte školjke zavrzite.

2. Koromač oplaknite, ga očistite in zrežite na paličice. Korenje olupite in ga zrežite na rezine. Paradižnike oplaknite in jih zrežite na koščke. Por oplaknite, ga očistite in zrežite na obročke. Olupite čebulo in česen. Čebulo zrežite na paličice, korenje pa na rezine.

3. V večjem loncu segrejte olje in na njem na hitro podušite zelenjavo. Najprej prilijte vino, nato pa še približno 350 ml vode. Dodajte še ribjo osnovo, juho zavrite in jo na nizki do srednji temperaturi pustite lahno vreti približno 5 minut.

4. Nato primešajte še ribo, školjke in žafran, posodo pokrijte in juho pustite na nizki temperaturi vreti še 8 do 10 minut. Začinite. Školjke se morajo med kuhanjem odpreti. Na koncu lahko juho okrasite še s timijanom.

Preverite še: