RECEPT: Frizijska rulada

7. 3. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Frizijska rulada (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

S slivovo čežano in listnatim testom - zanimiva kombinacija.

Za 15 kosov potrebujete:
  • 5 jajc 
  • 145 g sladkorja
  • 75 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 3 liste želatine
  • 500 g smetane
  • 1 vanilin sladkor 
  • 8 žlic slivove čežane
  • 1 ½ zavitka zamrznjenega listnatega testa
  • 2 žlici grobo mletega sladkorja
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Ločite 4 rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte 3 žlice vode in stepite trd sneg. Proti koncu dodajte še 100 g sladkorja. Drugega za drugim primešajte še rumenjake. Presejte moko, škrob in pecilni prašek in mešanico primešajte jajčni masi. Testo porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga pecite 8 minut. Po peki ga prevrnite na kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem. Odstranite papir in testo zvijte.

2. Namočite želatino. 400 g smetane dodajte 45 g sladkorja in vanilin sladkor ter jo čvrsto stepite. Želatino ožemite, jo stopite v majhni količini tople tekočine, primešajte smetani in jo za nekaj minut postavite v hladilnik. Biskvit razvijte. Premažite ga s čežano in smetano. Nato ga ponovno zvijte in rulado za 2 uri postavite v hladilnik.

Če imate v datumu rojstva eno od teh števil, bo februar prelomen in usoden

3. Odtajajte listnato testo. Pečico segrejte na 210 stopinj (ventilatorsko na 190 stopinj). Iz listnatega testa izrežite zvezdice, jih premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite z grobo mletim sladkorjem. Pecite jih približno 8 minut.

4. Preostalo smetano čvrsto stepite in jo denite v dresirno vrečko z majhnim zvezdastim nastavkom. Na rulado nabrizgajte 15 kupčkov in nanje položite zvezde iz listnatega testa.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje 2 uri.
Na kos: približno 250 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija