S slivovo čežano in listnatim testom - zanimiva kombinacija.
Za 15 kosov potrebujete:
- 5 jajc
- 145 g sladkorja
- 75 g moke
- 50 g jedilnega škroba
- 1 žličko pecilnega praška
- 3 liste želatine
- 500 g smetane
- 1 vanilin sladkor
- 8 žlic slivove čežane
- 1 ½ zavitka zamrznjenega listnatega testa
- 2 žlici grobo mletega sladkorja
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Ločite 4 rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte 3 žlice vode in stepite trd sneg. Proti koncu dodajte še 100 g sladkorja. Drugega za drugim primešajte še rumenjake. Presejte moko, škrob in pecilni prašek in mešanico primešajte jajčni masi. Testo porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga pecite 8 minut. Po peki ga prevrnite na kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem. Odstranite papir in testo zvijte.
2. Namočite želatino. 400 g smetane dodajte 45 g sladkorja in vanilin sladkor ter jo čvrsto stepite. Želatino ožemite, jo stopite v majhni količini tople tekočine, primešajte smetani in jo za nekaj minut postavite v hladilnik. Biskvit razvijte. Premažite ga s čežano in smetano. Nato ga ponovno zvijte in rulado za 2 uri postavite v hladilnik.
3. Odtajajte listnato testo. Pečico segrejte na 210 stopinj (ventilatorsko na 190 stopinj). Iz listnatega testa izrežite zvezdice, jih premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite z grobo mletim sladkorjem. Pecite jih približno 8 minut.
4. Preostalo smetano čvrsto stepite in jo denite v dresirno vrečko z majhnim zvezdastim nastavkom. Na rulado nabrizgajte 15 kupčkov in nanje položite zvezde iz listnatega testa.
Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje 2 uri.
Na kos: približno 250 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 28 g.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija