Ideja za poseben zajtrk, ki malo diši po Grčiji in malo po Mehiki, je nastala pri blogerki in Instagram vplivnici Grace Elkus, ki je s svojim receptom končala celo na Good Morning America, a ne samo zato, ker je recept zabaven, ampak tudi zato, ker je njen video peke jajc, obdanih s feto, dosegel več kot 34 milijonov ogledov na družbenih omrežjih.
Grace Elkus je recept preizkušala na različne načine, z dodajanjem različnih sestavin med peko jajc, od pesta do pekoče salse, sledilci pa so jo v komentarjih zasuli s predlogi sirov, ki bi jih lahko uporabili tudi v tem receptu, iz naribanega čedarja, parmezana, mocarele in podobno.
Poglejte še: Slastne in enostvne jedi, ki jih pripravite iz trdo kuhanih jajc
Ni tako lahko kot je videti
Tudi na aktivni.si smo preizkusili recept v prvi obliki s polnomastno feto iz ovčjega mleka in priznamo, ni se izšlo tako, kot smo pričakovali, kljub temu da smo vešči v peki jajc. No, zdaj smo končno prišli do zaključka, da ponev ne sme biti prevroča, ko dodamo olivno olje in feto, saj se vse skupaj prehitro zažge. Tudi, če vam ne popolno uspelo, bodo okusi odlični. Spodaj pa še video in recept.
View this post on Instagram
Jajce na oko s feto
Sestavine:
- 1 jajce
- 50 g fete
- 1 žlica oljčnega olja
- sveže mlet poper
- začimbe in zelišča po želji
- manjša tortilja ali toast
- zelenjava po želji
Postopek:
- 1. Feto zdrobite v skledo.
- 2. V ponvi na zmernem ognju segrejte olivno olje. Feto razporedite v krog z luknjo na sredini in takoj, ko se začne topiti, dodajte jajce na sredino.
- 3. Potresemo s poprom in začimbami po želji. Ponev pokrijemo, zmanjšamo ogenj in pustimo še kratek čas kuhati.
- 4. Pazimo, da se rumenjak ne razkuha, ampak ostane tekoč, in da se feta ne zažge. Ko se beljak strdi, rumenjak pa je še tekoč, vse skupaj preložite na toast ali tortiljo, ki ste jo predhodno na kratko segreli in namazali s humusom ali drugim namazom po izbiri.
- 5. Po želji dodamo svežo zelenjavo in zelišča in spojimo obe strani tortilje, da rumenjak razpade in se razlije kot omaka.
- 6. POZOR! Jajca ne solite zaradi fete.
Elkini nasveti pri težavah
Moja feta se žge.
Če se vaša feta žge, je bila temperatura v ponvi verjetno previsoka ali pa ste uporabili predhodno zdrobljeno ali nemastno feto. Za najboljše rezultate segrejte ponev na srednji temperaturi. Vedeli boste, da je pripravljeno, ko majhen drobljenec fete ob dotiku nežno zacvrči (vendar ne poči!). Ko razbijete jajce in ponev pokrijete, zmanjšajte ogenj, če feta postane zelo hrustljava in rjava, preden se beljak strdi. Ne bojte se dvigniti pokrova in pogosto preverjati!
Zakaj moja feta ne postane hrustljava?
To je verjetno povezano tudi s temperaturo in časom. Poskusite dati feti prednost tako, da počakate, preden dodate jajce, dokler se ne stopi in začne brbotati. Ko je jajce v ponvi, pustimo, da se vse skupaj peče, dokler se sir globoko ne zapeče, kar bo tudi olajšalo, ko boste jed poskušali dati iz ponve.
Bonus video: Kineziologinji o pravilnem gibanju
Razkrili sta, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič