Recept: Juha s sedmimi zelišči

18. 6. 2015
Deli
Recept: Juha s sedmimi zelišči (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sveže z vrta ali iz lonca na okenski polici – zdrave rastline obogatijo kuhinjo in nam lahko pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah.

Zelišča veljajo že stoletja kot potentno zdravilo. Nekoč so imela tako velik ugled, da so jih celo poimenovali po bogovih, kot pelin. Botanično se imenuje Artemisia in se nanaša na Artemis, ki je bila med drugim varuhinja živorojenih. Čeprav danes o moči zelišč razmišljamo bolj trezno, je njihov učinek nesporen.

Zelišča vsebujejo zdravilne snovi tik pred cvetenjem. Če jih uporabite sveža, potrebujete za čaj dvojno količino od posušenega zelišča.

Čaj je najbolj običajen način uporabe zdravilnih rastlin. Lahko pa zelišča uporabite tudi za pripravo slastnih juh in zdravih napitkov.

Pripravite juho z zelišči

In hrustljavo popečenimi kruhovimi kockami.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 rezino rženega kruha
  • 60 g masla
  • sol in poper
  • 250 g mladih zelišč (rman, vodna kreša, kreša, kopriva, kislica, krebuljica, čemaž)
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna 
  • 2 žlici moke
  • 750 ml juhe
  • 250 g smetane (neobvezno)
  • nastrgan muškatni orešček
Priprava:

1. Kruhu odrežite skorjo in ga zrežite na majhne kocke. V ponvi segrejte 2 žlički masla in na njem zlato rjavo popecite kruh. Odcedi naj se na papirnati brisači, po želji kruh osolite.

2. Zelišča oplaknite in jih otresite do suhega. Nekaj jih prihranite za pozneje, ostala pa grobo sesekljajte. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljajte.

3. V posodi stopite preostalo maslo in na njem med mešanjem stekleno popražite čebulo in česen. Oprašite ju z moko in jo med mešanjem zarumenite. Prilijte juho in smetano, med mešanjem vse skupaj zavrite in pustite lahno vreti približno 5 minut.

4. Na koncu primešajte še zelišča in juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na koncu jo potresite s preostalimi zelišči in popečenimi kruhovimi kockami in če želite, okrasite z marjeticami.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Preberite še: Kako pri kuhanju uporabiti sveža zelišča

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord