RECEPT: Kako pripraviti pravi pomurski bograč?

26. 10. 2022
Deli
RECEPT: Kako pripraviti pravi pomurski bograč? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pripravite popolno mesno enolončnico, ki jo bodo oboževali prav vsi!

Bograč je nedvomno pravi kulinarični ponos Pomurcev. V Lendavi, prestolnici Bograča, so v lanskem letu celo postavili rekord in pripravili največji bograč na svetu. Pri pripravi 1.801 kilogramov težkega bograča je sodelovalo 6 kuharjev in 20 pomočnikov, skupno pa so pripravili približno 3500 porcij te posebne jedi.

Pomurci pravijo, da ima bograč pri njih prav poseben okus, v kolikor pa vam je izlet predaleč, pa lahko to okusno enolončnico pripravite tudi doma. 

Sestavine (za 8 do 10 oseb):

  • 400 g govejega mesa, narezanega na kocke
  • 400 g svinjskega mesa, narezanega na kocke
  • 200 g divjačine, narezane na kocke
  • 800 g čebule
  • 4 krompirji srednje velikosti (olupljeni in narezani na kocke)
  • 2–3 dl rdečega vina
  • 1–2 stroka česna
  • 8 poprovih zrn
  • 4 listi lovora
  • Nekaj žlic olja ali druge maščobe
  • Mleta rdeča paprika
  • Kumina
  • Sol in poper po okusu


Priprava:

1. V večjem loncu segrejte maščobo in na njej prepražite čebulo. Na nizkem ognju ob rednem mešanju pražite približno pol ure, da čebula skoraj razpade.

2. Čebuli nato dodajte začimbe ter na tanko sesekljan česen. Še naprej pražite, nato pa prilijte še vodo - slednje naj bo le toliko, da bo pokrila meso.

3. V vodo stresite govedino in jo kuhajte eno uro. Nato dodajte še divjačino in vse skupaj kuhajte še dodatnih 30 minut, na koncu pa primešajte še svinjino. Bograč kuhajte tako dolgo, da je vso meso kuhano in lepo mehko. Po potrebi dolivajte še dodatno vodo.

4. Bograču dodajte še krompir in počakajte, da se ta skuha. Nato prilijte še vino, vse skupaj pokuhajte še nekaj minut in na koncu po želji dodatno začinite. Bograč postrezite še topel.

Mislite, da znate pripraviti dober bograč? Prijavite se na tekmovanje!

Vsako leto se v Lendavi odvija bogračfest, praznik te znamenite enolončnice in obenem največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Prijavite se tudi vi in se preizkusite v kuhanju slovenske enolončnice!

Tudi, če vas tekmovanje ne zanima, pa lahko kot udeleženci bogračfesta preizkusite različne kulinarične specialitete in spoznate, katera receptura je vam najbolj všeč.