Recept: Kari riž s čičerko in korenjem

9. 11. 2014
Deli
Recept: Kari riž s čičerko in korenjem (foto: Arhiv revije Čarovnija okusa)
Arhiv revije Čarovnija okusa

Nasiti in ogreje, v kombinaciji s čičerko pa nas ne obremeni s kalorijami. Idealna večerja ali lahko kosilo za vso družino.

Sestavine za 4 osebe:
  • 1,5 skodelice riža basmati (1 skodelica = 250 ml) ali po okusu
  • 1 žlica stopljenega masla
  • žlica zelenega karija
  • ščepec mlete kumine
  • žlička soli
  • 2 korenčka
  • pol žlice olja
  • 2 drobno sesekljana česna
  • 2 pesti motovilca
  • 1–2 žlički limoninega soka
  • 2 pločevinki čičerke ali sveže kuhana
  • 40 ml jogurta
Priprava:

1. Riž temeljito oplaknite. Nato ga dobro odcedite.

2. V posodi stopite maslo. Nanj stresite kari in kumino, premešajte, dodajte riž in ga približno 1–2 minuti pražite med mešanjem. Ko začne mešanica dišati, prilijte skoraj tri cele skodelice vode, riž začinite s soljo in ga zavrite.

3. Pri nizki temperaturi naj se nato duši približno 12 minut. Posodo nato odstavite s kuhalne površine in pustite, da riž stoji približno 2 minuti. Nato ga premešajte z vilicami.

4. Korenje ostrgajte in ga oplaknite. Z lupilnikom ga narežite na dolge rezine in te nato zrežite na paličice. V ponvi segrejte olje in na njem malce popražite česen. Dodajte korenje in ga tudi malce popecite. Dodajte 1–2 žlici vode, očiščen motovilec, začinite s soljo in premešajte. Posodo odstavite s kuhalne površine in vse skupaj nakapajte z limoninim sokom.

5. Čičerko odcedite in jo skupaj z jogurtom primešajte vročemu rižu. Zelenjavo porazdelite po skodelicah ali krožnikih in nanje dajte kupčke karijevega riža s čičerko.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo približno 370 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 7 g, maščobe: 66 g.

Nasvet: Če ne gre brez mesa, lahko mešanici dodate puranje trakove.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"