Recept, ki ga potrebujete: medenjaki v bolj zdravi različici (+ nasveti za boljše počutje po vsej tej hrani)

15. 12. 2022
Deli
Recept, ki ga potrebujete: medenjaki v bolj zdravi različici (+ nasveti za boljše počutje po vsej tej hrani) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že izbrali vse recepte za peko božičnih piškotov? V vašo knjižico bomo dodali še en recept za bolj zdrave medenjake. 

Kdaj se boste lotili peke piškotov? Na božični mizi ne smejo manjkati, se strinjate? Privoščite si kakšnega čokoladnega, kokosovega ali tistega, ki ga imate najraje, pa veste, da ni ravno zdrav. Če jih ne boste pojedli veliko, si ne boste naredili veliko škode. 

Kako pa v splošnem poskrbite za dobro počutje ob prazničnih dobrotah?

Da bi pregnali napihnjenost in se izognili prenajedanju, se držite nekaterih ukrepov: 
  • Veliko pijte. Tudi ko ste lačni, najprej spijte nekaj požirkov, saj dehidracijo lahko zamenjamo za lakoto. Pijte tudi med obroki in medtem, ko jeste. S tem boste napolnili želodec in pojedli manj. 

  • Gibajte se. Če je možno, pojdite med druženjem na krajši sprehod, ali se sprehodite po večerji. Tako boste manj napihnjeni. Sprehode dodajte na dnevni urnik. 

  • Pri kosilu in večerji večji del krožnika napolnite z zdravimi stvarmi, manjši del pa s tistim, kar imate radi, a ni pretirano zdravo. S tem poskrbite, da vaša prehrana ne bo pretirano drugačna in boste ohranili fit postavo. 

  • Ne zadajajte si diet ali drugih omejitev pri prehrani, saj bo vse skupaj še bolj stresno. Raje se držite načela, da v splošnem jeste zdravo in se izogibate sladkorju, na druženjih in večerjah pa si lahko privoščite vse (v omejenih količinah). 

Tako, sedaj pa preidimo na malce bolj zdravo različico medenjakov, ki vam bo prav tako pomagala ohraniti kilograme in ostati v formi. 

Medenjaki z ovsenimi kosmiči

Sestavine:
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 90 g polnozrnate moke 
  • 1 jajce
  • 2 žlici kokosovega olja ali nesoljenega masla (stopljenega)
  • 60 ml javorjevega sirupa
  • 60 ml medu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrata
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička ingverja
  • ščep cimeta
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep nageljnovih žbic
  • ščep soli
Profimedia

Zmešajte ovsene kosmiče, moko, pecilni prašek, ingver, cimet, muškatni orešček, nageljnove žbice in sol. 

V drugi posodi zmešajte kokosovo olje ali maslo, jajce in vanilijo. Primešajte javorjev sirup in med. 

Potem počasi vmešajte suhe sestavine v mokre, da dobite maso za piškote. Naj pol ure počiva. 

Segrejte pečico na 160 stopinj in pripravite pekač, v katerem boste pekli piškote. Iz mase oblikujete kroglice in jih dajajte na peki papir. Če želite jih lahko z žlico rahlo pritisnete ob dno pekača. Naj ne bodo povsem ploščati. Nanje lahko poljubno dodate tudi oreh. Postavite v pečico za 10 do 13 minut. 

Pustite, da se ohladijo in jih postrezite. Piškote hranite v temnem prostoru na sobni temperaturi. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ