Recept: Krompirjeve palačinke s hrenom in solato iz jabolk

5. 4. 2015
Deli
Recept: Krompirjeve palačinke s hrenom in solato iz jabolk (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Iz krompirja lahko pripravimo tudi slastne palačinke. Tokrat jih bomo obogatili z zdravilnim hrenom, za prilogo pa pripravili solato iz jabolk in karamelizirano šalotko – sestavine, ki se lepo dopolnjujejo. Recept je primeren tudi za vegane.

Za pripravo palačink potrebujemo:
  • 2 srednje velika krompirja
  • 1 žlica univerzalne moke
  • 1 žlica čičerikine moke
  • 1 čajno žličko soli (oziroma po okusu)
  • ščepec sveže mletega popra
  • 2 žlici (že pripravljenega) hrena
  • 1/2 čajne žličke jajčnega nadomestka, zmešanega z žlico ali dve hladne vode (upoštevajte navodila na embalaži)
  • olivno olje
Sestavine za solato:
  • 1 jabolko (na drobno narezano)
  • nekaj kapljic kokosovega ali jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička agavinega sirupa
  • ščepec ingverja
Za prilogo:
  • 3/4 skodelice veganske kisle smetane
  • 4 žlice nasekljanega kopra
  • 2-3 šalotke, drobno nasekljane
Priprava:

1. Olupljen krompir naribamo, pretresemo v cedilo in speremo s hladno vodo. Opranega dobro otisnemo in damo v večjo posodo.

2. V posodo s krompirjem dodamo preostale sestavine za palačinke in dobro premešamo.

3. Pripravimo prilogi: v posodi zmešamo jabolka, kis, agavo in ingver ter solato postavimo v hladilnik. Nato v drugi posodici zmešamo še kislo smetano in nasekljan koriander.

4. V manjši ponvi na malo olivnega olja in pri nizki temperaturi popražimo nasekljano šalotko in medtem ko se šalotka praži, pripravimo palačinke.

5. Iz mase naredimo manjše kroglice, jih sploščimo in pečemo na vročem olju, dokler ne dobijo zlato rjave barve (približno 4 minute na eni strani), nato palačinko obrnemo in pečemo še z druge strani. Pečeno palačinko položimo na papirnato servieto, da popivna odvečno maščobo.

6. Na vsako palačinko premažemo malo smetane (ali pa jo postrežemo kot prilogo) in postrežemo s karamelizirano šalotko ter solato iz jabolk.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"