Narava se prebuja in tudi v nas se pretaka nova energija. Privoščimo si pomladanski meni iz lahkih, toda zato toliko bolj zdravih jedi.
Krompirjeva juha
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 čebulo
- 2 žlici olja
- 4 krompirje
- pol zelene
- 700 ml zelenjavne juhe
- 100 g čemaža
- 100 ml smetane
- 2 žlici kremne kisle smetane
- sol in poper
Priprava:
1. Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in stekleno popražite na olju. Olupite krompir in zeleno ter oboje zrežite na majhne kocke. Stresite jih k čebuli in prilijte juho. Juho po okusu začinite s soljo in poprom ter pustite, da se kuha približno 15 minut.
2. Čemaž oplaknite in ga sesekljajte. Stresite ga k preostalim sestavinam in dodajte še smetano. Juho zavrite in nato posodo odstavite.
3. Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in jo izboljšajte še s kislo smetano.
Ribji filet s paprikovo salso in krompirjevimi kockami
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 srednje velike krompirje
- 2 žlici olja
- 1 zeleno in 1 rdečo papriko
- 1 strok česna
- 1 žlico masla
- 150 ml suhega belega vina
- 150 ml smetane
- 1 majhen šopek gladkega peteršilja
- 4 ribje filete (po 150 g)
Priprava:
1. Krompir olupite, ga zrežite na kocke in jih približno 10 minut pecite v ponvi na vročem olju. Pogosto ga obrnite in premešajte.
2. Papriki očistite, odstranite semenje in ju zrežite na trakove. Olupljen česen zrežite na rezine. V ponvi segrejte maslo in na njem približno 2 minuti pecite trakove paprike, nato pa dodajte še česen. Po nekaj minutah praženja prilijte vino, vse skupaj začinite s soljo in poprom ter dušite približno 5 minut. Zalijte s smetano in zavrite.
3. Peteršilj sesekljajte in ga primešajte salsi.
4. Ribje filete začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju z vsake strani pecite po tri minute. Filete postrezite s krompirjem in salso.
Sladice, ki jih predlagamo:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?